Mountainbiker krijgt hagelbolletje van jager in het gezicht: "Jammerlijk ongeluk", zegt Hubertusvereniging

Een mountainbiker kreeg dit weekend een verdwaald hagelbolletje van staal in het gezicht op zijn route door Erpe-Mere. De jager die het hagelpatroon had afgeschoten verleende onmiddellijk bijstand. De mountainbiker moest het bolletje laten verwijderen in het ziekenhuis. Het ging om een jammerlijk ongeval zegt de Hubertusvereniging. “We vermoeden dat de hagel is afgeketst op iets.”

De mountainbiker deed zijn verhaal in Het Laatste Nieuws, maar de Sint-Hubertusvereniging bevestigt het. Het is een spijtig ongeluk , zegt woordvoerder Maarten Goethals van de Hubertusvereniging. “Wat er volgens ons is gebeurd is dat de staalhagel die afgevuurd is onderweg is afgeketst en van de baan is afgeweken. De jager is op de fietser toegestapt om te zien wat er gebeurd is en om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Dit toont dat er altijd een ongeval kan gebeuren zelfs als je alle veiligheidsmaatregelen in acht neemt. De jager in kwestie voelt zich er slecht onder.”

Wiens verantwoordelijkheid?

Jagers moeten een heleboel veiligheidsmaatregelen in acht nemen. Ze mogen bijvoorbeeld niet in de richting van gebouwen schieten, moeten een bepaald aantal meter afstand houden van gebouwen. “Ze mogen niet schieten in de richting van mensen die passeren, dat zijn regels die er in de opleiding worden in gedrild. Als je schiet als jager moet je maken dat de kogels opgevangen worden door een veld, de grond, of door een dikke rij bomen.” 

Er is altijd een klein risico op een ongeval zegt de woordvoerder. “Dit voorval zien we als een spijtige samenloop van omstandigheden. Jagers zijn verplicht om een verzekering af te sluiten, net voor als er ongevallen als dit gebeuren.” 

Moet er niet gewaarschuwd worden?

Veel jachtgroepen hangen bordjes uit om te melden dat er een jachtpartij bezig is. Soms hangen die bordjes er ook op voorhand. Soms worden ook paden afgesloten. “Ik ken maar weinig groepen die dat niet doen,” zegt Maarten Goethals. “Wat groepen ook vaak doen is de lokale bevolking waarschuwen met een folder in de brievenbussen.” 

Die waarschuwing is voor een gewone jachtpartij niet verplicht. De mountainbiker in Erpe-Mere reed op een grindpad, waar ook geen waarschuwing was te zien. “Mocht dat toch een probleem zijn, dan mag dat gesignaleerd worden en wordt met de betreffende vereniging contact opgenomen. Zo kan er een communicatie op poten worden gezet.” De woordvoerder wijst er ook op dat je “als jager met dit soort situaties ook liefst niet geconfronteerd wordt. Er gebeuren in Vlaanderen maar een miniem aantal ongevallen. In Frankrijk of Italië gebeurt dat veel meer."

kasto80

Meest gelezen