Nachtklok Brussel goed nageleefd: politie schrijft maar 20 pv's uit, ook in Vlaanderen verliep alles rustig

De nachtklok is afgelopen nacht voor het eerst ingegaan. Zowel in Brussel als Leuven werd er gecontroleerd en werd de nachtklok door vrijwel iedereen goed opgevolgd. Alleen in Brussel moest de politie een twintigtal processen-verbaal uitschrijven voor het niet naleven van de nachtklok. Ook elders verliep de nacht rustig. 

Vannacht was een historisch moment, want voor de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog, is er een nachtklok ingegaan. Tussen middernacht en vijf uur 's ochtends mag je voortaan niet meer de straat op als je geen geldige reden hebt.

Verschillende politiezones hebben afgelopen nacht dan ook gecontroleerd. Dat was onder meer het geval in de politiezone Brussel-Hoofdstad en Elsene: "Uiteindelijk is alles heel rustig verlopen, naast de 20 pv's voor het niet eerbiedigen van de nachtklok, mogen we eigenlijk niet klagen", zegt Ilse Van de keere van de politiezone. "Daarnaast hebben we ook wat pv's gemaakt van mensen die met meer dan vier aanwezig waren. Maar voor de rest is het vrij kalm geweest."

Leuven

Ook in Leuven bleef het erg rustig, zegt politiewoordvoerder Nicolas Del Piero: "Het was zeer stil in de straten van Leuven. De politie bleef ter plaatse en heeft overal gepatrouilleerd, maar er zijn alleen maar voertuigen gecontroleerd waarbij gekeken werd of ze al dan niet professioneel aan het rijden waren. Maar er was niemand die 's nacht op straat rondliep."

De nachtklok is de komende vier weken nog van kracht. 

De Bondgenotenlaan in Leuven

Andere provincies

In Limburg was het op de meeste plaatsen rustig. In het totaal zijn vijf pv's opgemaakt. In de zone Kempenland kregen twee personen een pv omdat ze kort na één uur met de auto sigaretten wilden gaan halen. Ook in de regio Hasselt zijn twee nachtraven betrapt. Daar is ook een hotel beboet omdat het na 20 uur nog alcohol serveerde aan gasten bij het avondeten. In Tongeren moest de  politie achter een pony aan die de nachtklok schond. Het dier werd gevangen en weer in zijn weide gezet.

Brugge heeft de grootste politiezone van West-Vlaanderen. Er werden verschillende coronateams op pad gestuurd om te controleren of iedereen zich aan de avondklok hield. “Alles is rustig gebleven, op een paar uitzonderingen na”, zegt woordvoerster Lien Depoorter. “We hadden 2 mensen die geen geldige reden hadden om ’s nachts op pad te zijn. Die mensen hebben dan ook een boete gekregen. Onze agenten kwamen ook nog 2 andere mensen tegen. Zij hadden wel de nodige documenten op zak om aan te tonen dat ze op weg waren naar hun werk. Voor de rest is de avondklok goed gerespecteerd. De straten en pleinen in Brugge lagen er verlaten bij.”

De eerste nachtklok lijkt ook overal in de provincie Antwerpen goed opgevolgd te zijn. Dat blijkt uit een rondvraag bij de grootste politiezones. In Antwerpen, Turnhout en Mechelen-Willebroek heeft de politie niet moeten ingrijpen vannacht. De politie van Balen-Dessel-Mol heeft dit keer geen extra patrouilles ingezet. "Met de eerste provinciale avondklok, in augustus, hadden we wel extra ploegen ingezet maar dat bleek niet nodig te zijn", zegt woordvoerder Robert Lehaen. "In het weekend zetten we we wel extra agenten in, om te controleren of er geen illegale feestjes zijn."

Ook in Oost-Vlaanderen verliep alles rustig. Daar leverde de nachtklok in Gent mooie foto's op.

Meest gelezen