©2020 studio tinne luyten

Onderzoekers UCLL leren kinderen praten over intrafamiliaal geweld

Vechtscheidingen, overmatig straffen, partnergeweld of onmacht van de ouders… Het zijn allemaal vormen van intrafamiliaal geweld waar kinderen mee te maken kunnen krijgen. Onderzoekers van de UCLL merkten op dat er nog te weinig manieren zijn om kinderen er ook over te leren praten. Daarom ontwikkelden ze de Babo-box.

De onderzoekers van het expertisecentrum Resilient People van hogeschool UCLL willen met de Babo-box kinderen een taal aanreiken om over moeilijke gezinssituaties te spreken. Dat is zeker niet eenvoudig bij kinderen tussen 3 en 8 jaar oud. Beertje Babo is een soort handpop die kan helpen, samen met tekeningen en allerlei werkvormen voor kinderen. Zo’n aangepaste methode is nodig zegt Dorien Wuyts van UCLL: “Jonge kinderen hebben nog niet de taalvaardigheid om alles te benoemen wat ze meemaken. Ofwel wordt het thema niet aangesneden, ofwel wordt er over het hoofd van het kind heen gesproken. Hulpverleners missen daardoor vaak de signalen van intrafamiliaal geweld.”

Meer dan taal

Hoe moet het dan wel? “Met meer dan taal alleen,” zegt Dorien Wuyts. “Je kan op hun niveau komen met de hulp van Babo de handpop, maar ook met communicatiekaarten en met verhalen. Het is ook allemaal erg visueel met illustraties en je kan kinderen ook laten uitbeelden hoe ze zich voelen.

Ook in de school kan de Babobox gebruikt worden. “Het is zeer bruikbaar voor hulpverleners, maar in de klas kan je het ook preventief gebruiken. Door met kinderen rond dit thema te werken verlaag je de drempel om erover te spreken. Zo maak je kinderen weerbaarder en veerkrachtiger.”

Intrafamiliaal geweld kent vele vormen en gradaties maar de huidige toestand is niet bevorderlijk voor het welzijn in vele gezinnen. De coronamaatregelen veroorzaken extra stress in gezinnen. In de eerste maand van de lockdown kreeg de Vlaamse hulplijn 1712 maar liefst 70% meer meldingen. 

Meest gelezen