AFP or licensors

Internationaal arrestatiebevel tegen oprichters van advocatenkantoor Mossack Fonseca dat spil was van Panama Papers 

Het Duitse gerecht vraagt om de arrestatie van de twee oprichters van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. Dit advocatenkantoor stond vier jaar geleden centraal in het schandaal rond de zogenoemde Panama Papers, waar grootschalige belastingontwijking aan het licht kwam.

De twee advocaten Jürgen Mossack en Ramon Fonseca, van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca, worden verdacht van medeplichtigheid aan massale belastingontwijking en bendevorming. 

Het Duitse gerecht heeft nu een internationaal arrestatiebevel tegen de twee uitgevaardigd. Dat meldt de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. Dit betekent dat de twee advocaten gearresteerd kunnen worden als ze proberen de Europese Unie binnen te komen.

De twee bevinden zich op dit moment allebei in Panama, dat geen Panamese burgers uitlevert. Duitse onderzoekers hopen echter dat Mossack, die familie heeft in Duitsland, zichzelf zal aangeven om te onderhandelen over een strafvermindering.

Panama Papers

Het schandaal rond de Panama Papers brak uit in april 2016. Er waren een jaar eerder 11,5 miljoen documenten gelekt van het advocatenkantoor Mossack Fonseca.

De gevoelige documenten werden door het Internationaal Consortium voor Onderzoeksjournalistiek (ICJ) geanalyseerd. Ook Belgische journalisten van Knack, MO*, De Tijd en Le Soir werkten mee aan het onderzoek. Het ICJ bracht grootschalige belastingontwijking aan het licht. 

De resultaten van het onderzoek veroorzaakten een wereldwijde schokgolf. Men vond informatie over honderdduizenden spookvennootschappen, stichtingen en trusts in offshoreparadijzen overal ter wereld. De documenten gaven ook inzage in witwaspraktijken en de massale wijze waarop bedrijven en rijken belastingen proberen te ontwijken. Op de lijst stonden ook meer dan 700 Belgen.

Het advocatenkantoor Mossack Fonseca kondigde in 2018 al aan dat het zijn activiteiten zou staken wegens de "onherstelbare schade" die werd aangebracht aan de reputatie van het kantoor. 

Meest gelezen