Provincie Antwerpen start met "project Trampoline": "Voorkomen dat jongeren de school zonder diploma verlaten"

De provincie Antwerpen start met een nieuw project om te voorkomen dat jongeren de middelbare school zonder diploma verlaten. Met concrete acties zal het kwetsbare gezinnen en kinderen ondersteunen in de taalontwikkeling en opvoeding. "Zo kunnen zij een goede start maken op school en later op de arbeidsmarkt terechtkomen met een diploma", vertelt Kathleen Helsen (CD&V) van het provinciebestuur. 

Het provinciebestuur zal jonge, kwetsbare kinderen al zo vroeg mogelijk begeleiden. Daarmee wil het voorkomen dat ze later zonder diploma de middelbare school verlaten. Dat doen namelijk opvallend meer jongeren op verschillende plaatsen in de provincie Antwerpen. Zowel in grote steden als in kleinere gemeenten ligt het cijfer hoger dan het gemiddelde in Vlaanderen. 

De provincie lanceert daarom het nieuwe project "Trampoline", dat van start zal gaan in de regio's Boom en Turnhout. "In onze provincie is er duidelijk werk aan de winkel", legt Kathleen Helsen (CD&V) van het provinciebestuur uit in Start Je Dag bij Radio 2 Antwerpen. "We zullen gezinnen daarom ondersteunen met specifieke acties. We gaan ervoor zorgen dat kinderen een goede taalontwikkeling en opvoeding krijgen, zodat zij een goede start kunnen maken op school en later met een diploma op de arbeidsmarkt terechtkomen." Concreet wil men kinderen al vroeg in contact brengen met mensen die een rijke woordenschat hebben of met andere kinderen uit verschillende culturen. 

Het onderwijs, de kinderopvang en vrijwilligers uit verenigingen zullen de krachten bundelen

Kathleen Helsen (CD&V), provinciebestuur

Om dat te realiseren, wil men al vanaf de geboorte bekijken welke ondersteuning een kind nodig heeft. Studies tonen namelijk aan dat het belangrijk is om hier vroeg genoeg mee te beginnen. Het project doelt dan vooral op kwetsbare gezinnen, die bijvoorbeeld in kansarmoede leven. "Er is een verband tussen de socio-economische situatie waarin kinderen opgroeien en het al dan niet goed afwerken van hun schoolloopbaan", aldus Helsen.

Die kwetsbare gezinnen zullen worden bijgestaan door verschillende instanties. "Het onderwijs, de kinderopvang en vrijwilligers uit verenigingen zullen de krachten bundelen. Door een goede samenwerking kan er alleen maar een verbetering komen naar de toekomst toe", legt Helsen uit. De eerste projecten gaan van start in de gemeenten Boom, Willebroek, Niel en Rumst. Daarnaast doen ook de gemeenten Turnhout, Oud-Turnhout, Arendonk en Ravels mee. 

Meest gelezen