Directeur Hasseltse scholengroep tevreden met code oranje: "Heel blij dat de scholen open kunnen blijven"

Tom Cox, coördinerend directeur van de Hasseltse scholengroep Sint-Quintinus, reageert tevreden op de overschakeling naar code oranje. Ook de concrete nieuwe maatregelen die Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) aankondigde, zijn volgens Cox gepast. Dat vertelde hij bij Radio 2 Limburg. 

Als het goed is, mag het ook gezegd worden. En daar maakt coördinerend directeur Tom Cox, van de scholengemeenschap Sint-Quintinus in Hasselt, gretig gebruik van. "In de eerste plaats zijn we heel erg blij dat de scholen open kunnen blijven, ook voor de tweede en derde graad", steekt hij van wal. "En als we naar de lijst aan nieuwe maatregelen voor het onderwijs kijken: dat zijn quasi allemaal maatregelen die we eerder al namen. Hier en daar moeten we dus enkel wat kleine bijsturingen doen, maar we zullen geen grote veranderingen moeten doorvoeren."

Dat in principe élke leerling nog gewoon op school les kan volgen, vindt Cox een goede zaak. "We merken dat het voor leerlingen nog steeds heel belangrijk is om contact te hebben met de leerkracht. Op een aantal scholen binnen de groep hebben we wel al afstandsonderwijs voorzien sinds september, andere campussen hebben een draaiboek klaar om dat in te voeren", vertelt de directeur. "Het gaat dan over een halve dag of één dag per week. Je moet het nut daarvan ook steeds studierichting per studierichting bekijken."

We merken dat afstand houden heel moeilijk blijft voor de leerlingen

"Ook de uitbreiding van de mondmaskerplicht naar de speelplaats is een goede zaak", vervolgt Cox. "We merken dat afstand houden heel moeilijk blijft voor de leerlingen. Het is ook moeillijk om dat constant in de gaten te houden. De maatregelen naar de sportlessen toe zijn nu ook zeer duidelijk. Het is ook belangrijk dat we leerkrachten zeer snel kunnen vervangen. Je merkt dat er regelmatig wel eens iemand een week of twee weken in quarantaine moet. Het nieuwe financieringspakket dat daarvoor werd aangekondigd, zorgt dat we dat kunnen. Ik ben daar zeer tevreden mee."

Ook voor de eigen werking van de Hasseltse scholengroep heeft de directeur alleen maar lof. "In onze scholengroep zitten we met zo'n 7.500 leerlingen, en er zijn zo'n 30 leerlingen besmet. Die leerlingen hebben hun besmettingen niét van iemand anders vanuit die school, dus daar moeten we tevreden over zijn. Dat betekent dat leerlingen en leerkrachten het goed doen."

Meest gelezen