PhileDeprez

Schooltheaters vrezen het ergste door nieuwe coronaregels: "Al onze voorstellingen vallen in het water,  veel acteurs leven hiervan"

De strengere coronaregels voor het onderwijs komen als een koude douche voor kinder- en jeugdtheaters. Vanaf de herfstvakantie moeten alle Nederlandstalige basisscholen buitenschoolse uitstappen, ook theaterbezoeken, schrappen. "Een nieuwe klap voor een sector die het al  moeilijk heeft", klinkt het bij theater De Kopergietery in Gent. 

"De nieuwe regels zijn slecht nieuws voor sommige voorstellingen die net aan een tournee zouden beginnen in november. De productie "Shakira & Chikara" bijvoorbeeld ziet 10 uitvoeringen niet doorgaan", zegt Willem Jaques van kinder- en jeugdtheater De Kopergietery in Gent. "Het komt ook nog eens bovenop ander slecht nieuws. De schoolbezoeken van middelbare scholen moesten we eerder al annuleren." 

We werken vaak met freelance acteurs. Ze zien hun inkomsten helemaal in rook opgaan. 

Willem Jaques van kinder- en jeugdtheater De Kopergietery

"Er zijn heel erg veel freelance acteurs en actrices bij ons actief die het nu enorm moeilijk zullen krijgen. Door de crisis heeft alles al maanden stilgelegen, er komt nu een nieuwe periode aan zonder opdrachten voor sommigen", zegt Jaques nog. "We gaan door met schoolvoorstellingen tot aan de vakantie onder strenge voorschriften. Na elk schoolbezoek ontsmetten we nu alles. Het personeel en de bezoekers zijn ook zo veel mogelijk gescheiden." Toch blijken die maatregelen niet voldoende na overleg van afgelopen nacht tussen minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en de onderwijskoepels. Alle buitenschoolse uitstappen voor basisscholen worden geschrapt vanaf de herfstvakantie. 

kasto80

Meest gelezen