Deze foto is voor de coronacrisis genomen.
Facebookpagina Het Idee Kuurne

Sluiting horeca komt "dubbel zo hard aan" bij medewerkers van Het Idee in Kuurne: "Onze mensen hebben structuur nodig"

Tearoom Het Idee in Ringshopping Noord in Kuurne moest gisteren, net zoals alle andere horecazaken, de deuren tijdelijk sluiten. Voor het personeel is dit een extra harde dobber. Het Idee wordt namelijk uitgebaat door mensen met een beperking. "Voor hen komt zo'n sluiting dubbel zo hard aan", zegt begeleidster Dominique Devos.

Dominique Devos begeleidt de medewerkers van tearoom Het Idee in Kuurne. Zij weet als geen ander hoe zo'n tweede sluiting aanvoelt bij haar mensen. "Ik heb alles heel rustig verteld", zegt ze. "En toen kwam de stroom van vragen op gang. Waar moet ik dan gaan werken? Hoelang moeten we sluiten? Plots beginnen er mensen te huilen. Dat is logisch, omdat ze erg hard vasthouden aan hun structuur. Door mijn boodschap viel die structuur helemaal weg."

"Mijn rol als begeleider is om zo'n situaties goed op te vangen", gaat Devos voort. "Ik moet onze medewerkers troosten en toch een beetje zekerheid geven. Mijn zinnetje was: het komt allemaal wel goed. We moeten positief blijven, hé."

Extra uitleg

"Zo'n sluiting is al ingewikkeld genoeg voor iedereen", zegt Devos nog. "Personeelsleden van een gewone horecazaak hebben ook heel wat vragen. Onze mensen hebben gewoon altijd wat extra uitleg nodig, maar daar is niets mis mee. Toen we in juni weer open mochten, na de eerste lockdown, hebben we bewust nog even gewacht. We wilden onze medewerkers eerst vertrouwd maken met de verplichte mondmaskers. We hebben echt onze tijd genomen daarvoor. Los daarvan moesten ze ook leren om alles goed te ontsmetten: van tafels tot plateaus. Daarnaast moesten ze ook leren om zelf hun handen goed te wassen en te ontsmetten. Dat is toen allemaal gelukt. Nu zal de tijdelijke sluiting ons ook niet klein krijgen."

Meest gelezen