OMER MESSINGER / EPA

Stad Antwerpen krijgt eigen 5G-netwerk voor hulpdiensten en haven: "Supersnelle datastromen en altijd toegankelijk"

De Stad Antwerpen krijgt een eigen mobiel netwerk voor alle communicatie van politie, brandweer en haven. Voor het eerst in België gaan deze diensten gebruik maken van nieuwe 5G-technologie, via het particuliere netwerk "Minerva". "Dat netwerk biedt super snelle datastromen en kan niet overbelast geraken", vertelt burgemeester Bart De Wever (N-VA). 

Voor het eerst in ons land gaan hulpdiensten en havenbedrijven gebruik maken van nieuwe 5G-technologie. Die primeur is voor de stad Antwerpen, die aan de slag gaat met het particuliere netwerk "Minerva". Momenteel wordt dat netwerk ontwikkeld en getest door technologiebedrijf iSea in samenwerking met telecommunicatiebedrijf Ericsson. 

Het netwerk kan niet overbelast geraken en blijft altijd toegankelijk voor de hulpdiensten

Burgemeester Bart De Wever (N-VA)

Een 5G-netwerk is veel sneller dan de huidige 4G-technologie die we nu gebruiken voor onze smartphones. "Het Minerva-netwerk biedt supersnelle datastromen", vertelt burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Zo kunnen we bewegende beelden van bewakingscamera's live volgen." Hulpdiensten en havenbedrijven zullen beelden dus in zogenoemde "realtime" kunnen uitwisselen, wat moet leiden tot een vlottere werking en een betere inschatting van situaties dan nu. De technologie kan ook gebruikt worden voor de transmissie van beelden die via drones of rijdende auto's worden gemaakt. 

Daarnaast is het Minerva-netwerk particulier en dus niet afhankelijk van openbare providers. "Minerva kan daardoor niet overbelast geraken, zoals dat na de aanslagen in ons land of bij andere rampen al wel is gebeurd", aldus De Wever. "Het netwerk blijft voor onze hulpdiensten altijd toegankelijk."

Meest gelezen