Justin Paget Photography Ltd

Unizo bezorgd over beperken van coronatests: "Quarantaine van 10 ipv 7 dagen is probleem in kleine bedrijven"

Werkgeversorganisatie Unizo maakt zich zorgen over het beperken van het testen op het coronavirus. Om de druk op de laboratoria te verminderen, heeft de overheid beslist om voortaan alleen nog mensen met symptomen te testen. 

Door die beperking moeten mensen die wel in aanraking kwamen met een besmet persoon of die terugkeren uit een rode zone, 10 dagen in plaats van 7 dagen in quarantaine. In bedrijven waar telewerken niet mogelijk is, wordt het extra moeilijk om te blijven draaien, zegt Unizo.

"Heeft er eigenlijk al iemand bij stilgestaan wat dat betekent voor onze betrokken ondernemers", vraagt Bart Lodewyckx van Unizo Limburg zich af. "Dat betekent dus dat ze werknemers die zich perfect gezond voelen nog langer dan voorheen moeten missen. Een quarantaine van 7 dagen was ook al heel erg. Dus het is belangrijk dat er genoeg testcapaciteit is zodat die periode zo kort mogelijk gehouden kan worden."

Lodewyckx geeft een voorbeeld: "Als je de zaakvoerder bent van een kleine onderneming met een paar medewerkers, dan loop je het risico dat als een medewerker besmet is de anderen in quarantaine moet en dat de zaak 10 dagen plat ligt."

(lees verder onder de foto)

Volgens Unizo krijgen werknemers die in quarantaine moeten maar niet ziek zijn, nu ook vaak automatisch een ziekteattest van de dokter, terwijl ze eigenlijk een quarantaineattest zouden moeten krijgen. "Daardoor moet het bedrijf hen toch doorbetalen, dat is een onhoudbare situatie", zegt Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. "Wie niet ziek is maar toch in quarantaine moet, zou een attest voor een quarantaine moeten krijgen. Die medewerker zou dan kunnen terugvallen op tijdelijke werkloosheid die de RVA uitbetaalt. Vandaag is daar heel wat onduidelijkheid over en zien we dat artsen automatisch een ziekteattest geven." 

Meest gelezen