Heel wat middelbare scholen hanteren al strengere coronamaatregelen en hoeven amper aan te passen aan nieuwe richtlijnen vanaf herfstvakantie

In heel Vlaanderen hanteren verschillende middelbare scholen al strengere coronaregels sinds de start van het schooljaar, zij moeten weinig aanpassingen doen nu minister Ben Weyts (N-VA) nieuwe regels afkondigt. In Sint-Niklaas waren mondmaskers op de speelplaats vaak al verplicht en op het Don Boscocollege in Gent werden kleedkamers al meermaals per dag schoongemaakt. Na de herfstvakantie moeten alle scholen die regels toepassen.

Het Sint-Jozef Klein Seminarie in Sint-Niklaas heeft de beslissing van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) niet afgewacht. "Sinds september al zijn er strengere maatregelen genomen dan de regels die de overheid voorschreef", zegt Isabelle Van Lemmens van de school. De leerlingen droegen er al vanaf het begin mondmaskers op de speelplaats. De speelplaats was ook al vanaf 1 september ingedeeld in 6 zones zodat elk leerjaar apart pauze kon nemen en de leerlingen niet door elkaar zouden lopen. De school verkorte de schoolweek ook tot 28 uur. Op die manier moeten de leerlingen niet allemaal tegelijk het openbaar vervoer nemen. “Ze hebben meer tijd om hier te geraken ’s morgens. Van een eindje verder per fiets komen kan dan ook.” Het zijn regels die nu algemeen van kracht zullen zijn in alle middelbare scholen in Vlaanderen vanaf de herfstvakantie. Dat is afgelopen nacht na overleg met de onderwijskoepels beslist. 

Ook in een andere grote middelbare school in Sint-Niklaas, in Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie, moesten leerlingen eerder al mondmaskers dragen buiten de lessen.  Een regel die ze er nog niet hanteerden was een vaste plek in de eetzaal. Dat zal na de vakantie dus nog veranderen.  Er is begrip voor de maatregel. “Het is goed, want nu zitten we met de verschillende klassen erg dicht bij elkaar”, vertelt een leerling. Er is vooral opluchting dat de lessen op school kunnen blijven doorgaan. “Het is goed dat we alles kunnen blijven volgen zoals het moet”, getuigt een andere leerling.  

Sporten op veilige afstand: "Veel badminton en dans"

De nieuwe regels in het onderwijs die vanaf de herfstvakantie van kracht worden, hebben ook een invloed op de lessen lichamelijke opvoeding. Daar zullen de regels van de sportsector gevolgd  moeten worden. Dat wil zeggen dat de leerlingen altijd anderhalve meter afstand moeten kunnen houden als ze binnen sporten. “Dat wordt veel badminton en dans”, reageert leraar Jonas Vandenbroeck van het Don Boscocollege in Zwijnaarde, bij Gent. De lessen buiten kunnen gewoon doorgaan zonder aanpassingen. Vandenbroeck vindt het belangrijk dat er voort gesport wordt. “Leerlingen moeten hun zinnen kunnen verzetten!"

Ook het Don Boscocollege nam eerder al  strengere maatregelen tegen corona die na de vakantie overal zullen gelden. “We ontsmetten de kleedkamers nu al na elke klasgroep. Het dragen van een mondmasker bij het omkleden was ook al verplicht.” Vandenbroeck denkt dat de nieuwe regels werkbaar zullen zijn. “Het enige dat moeilijk wordt is afstand bewaren. Het zijn jongeren en ze vergeten dat.” 

Middelbare scholen krijgen vanaf de herfstvakantie ook de mogelijkheid om ervoor te kiezen om in de tweede en derde graad gedeeltelijk afstands­onderwijs te geven. Het is wel de bedoeling dat de leerlingen zoveel mogelijk naar school blijven gaan.

Ook in het lager onderwijs zijn er aanpassingen. De zwemlessen worden geschrapt en er mogen geen buitenschoolse activiteiten meer plaats vinden. 

Meest gelezen