Visprijzen kelderen na sluiting restaurants: "Voor tong, tarbot of griet betaal je de helft van vorige week"

De prijzen van vissoorten die je vaak op restaurant eet, zijn gekelderd sinds de verplichte sluiting van de horeca. "Sliptong, zeeduivel en tarbot zijn heel goedkoop op dit moment. Goed voor de consument, slecht voor de vissers", zegt vishandelaar Steven Timmermans op Radio 2 Antwerpen.

"De prijs voor sliptongen schommelt in onze winkel meestal rond de 30 euro per kilo. Nu verkoop ik ze aan 18 euro, iets meer dan de helft", zegt Steven Timmermans van de Vistafel uit Sint-Lenaarts. "Ook tarbot, griet of zeeduivel is op dit moment erg goedkoop in vergelijking met een week geleden. Maar ook voor minder dure vissen zoals pladijs, rog en rode poon zakken de prijzen."

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Lage visprijzen zijn goed voor de consument maar slecht voor onze vissers

Steven Timmermans, vishandelaar

Prijzen kelderen door sluiting restaurants

Volgens Timmermans is de verplichte sluiting van de horeca de enige reden voor de plotse prijsdaling. "Zeeduivel, tarbot of grote tongen schitteren op de menukaart van de restaurants.  De vraag naar die vissoorten is nu helemaal verdwenen maar het aanbod blijft. Voor het weekend haalden die restaurantvissen nog een normale veilingpijs. Gisteren zijn de prijzen echt gekelderd. Dat is goed nieuws voor de consument die van vis houdt. Slecht nieuws voor de vissers en de veiling. Zij betalen de prijs voor de sluiting van de horeca. Wij als vishandelaars kunnen onze marges behouden."

Steven Timmermans roept consumenten op om lokale en seizoensgebonden vis te kopen. "Vergeet zalm en kabeljauw en probeer een pladijs of rogvleugel. Op die manier kan je onze Vlaamse vissers steunen." Het einde van de lage visprijzen is volgens de Brechtse vishandelaar nog niet in zicht. "Ik zie op het platform van de Vlaamse Visveiling dat er morgen opnieuw 60.000 kilogram aangeboden wordt. De aanvoer van al die vissoorten stopt dus niet." 

Succes van sushi

Naast de vishandel voor particulieren bezit Steven Timmermans ook een groothandel in vis. "Wekelijks leveren wij onze verse producten aan zo'n 700 restaurants. De sluiting van de horeca is op dat vlak echt een drama. We hopen dat veel chefs opnieuw  afhaalmaaltijden zullen aanbieden. Tijdens de lockdown merkten we bijvoorbeeld dat sushi het zeer goed doet. Dat is gelukkig voor ons een markt met vele klanten. We importeren bijvoorbeeld zelf tonijn uit de Malediven."

Sectorfederatie ontkent prijskeldering

Naar aanleiding van dit bericht kreeg VRTnws een reactie van de Federatie van Vishandelaars (FVV). Zij menen dat de Vistafel en handelaar Steven Timmermans de waarheid onrecht aandoen en enkel uit zijn op publiciteit. "De visprijzen zijn geen 50 procent gedaald. In het allerslechtste geval 10-15 procent. De kleine tong werd door onze leden vorige week voor € 10 – 11,50 verkocht en niet voor € 30 zoals bij meneer Timmermans."

Navraag van onze redactie bij de Vlaamse Visveiling levert een genuanceerd beeld op. "We zien een algemene daling van de visprijzen rond de 20 procent", zegt Tom Premereur directeur van de Vlaamse Visveiling. "Grote tarbotten van 5 kilogram en meer belanden meestal enkel in sterrenrestaurants. Die prijzen dalen nu met 40 procent. De prijs van vissen die ook bij consumenten terechtkomen, daalt 10 tot 25 procent."

Meest gelezen