Vlaamse regering maakt extra geld vrij voor lokale versterking contactopsporing

Steden en gemeenten krijgen extra geld voor de versterking van de lokale contactopsporing. Dat hebben Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) en Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) aangekondigd. Voor elke indexpatiënt (de persoon waarbij een besmetting is vastgesteld) die de contactopspoorders contacteren, is er voortaan een vergoeding van 100 euro voorzien. 

Het aantal besmettingen met het coronavirus stijgt. Het aantal mensen dat zich laat testen stijgt dan ook razendsnel mee. Huisartsen en laboratoria trokken vorige week nog aan de alarmbel over de toenemende druk. Maar ook de contactopsporing komt meer en meer onder druk te staan. Vorige week raakte bijvoorbeeld nog bekend dat hoogrisicocontacten in Brussel gewaarschuwd worden via sms om tijd te besparen.

Nu gebeurt de contactopsporing meestal vanuit Brussel, maar de Vlaamse regering wil de hulp van de steden en gemeenten meer inroepen. De burgemeesters van de 13 Vlaamse centrumsteden (Antwerpen, Aalst, Brugge, Gent, Genk, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout) hebben vandaag dan ook samen met minister Beke en Somers beslist dat zij hun schouders mee onder die contactopsporing gaan zetten. "Op die manier willen we de capaciteit uitbreiden om besmette mensen tijdig te blijven contacteren", aldus Somers.

En daarvoor zullen de lokale besturen dan ook vergoed worden. Voor elke indexpatiënt die de lokale contactopspoorders contacteren, is er een vergoeding van 100 euro voorzien. Een indexpatiënt is de persoon waarbij een besmetting wordt vastgesteld. Contactopspoorders moeten die patiënten contacteren om erachter te komen met wie hij of zij in contact is geweest, zodat ook zij op hun beurt kunnen worden gecontacteerd.  

Lokale contactopsporing werkt goed en draagt bij in de strijd tegen het virus

Bart Somers, minister van Binnenlands Bestuur (Open VLD)

Sociale dimensie

Sinds de zomer zijn er al verschillende initiatieven waarbij lokale besturen de centrale contactopsoring bijstaan. Het gaat daarbij over de sensibilisering van de bevolking, het opvolgen van kwetsbare personen, het uitvoeren van brononderzoek en het contacteren van besmette personen. "Mede dankzij de samenwerking met steden en gemeenten, hebben we de performantie hoog kunnen houden", aldus Beke.

"We zien uit eerdere proefprojecten dat lokale contactopsporing goed werkt en dat het een bijdrage kan leveren in de strijd tegen het virus. De lokale contactopspoorders kennen de wijken, weten waar de meest kwetsbare personen wonen en kunnen korter op de bal spelen", zegt Somers. 

Daarnaast kunnen zij de sociale dimensie in beeld brengen, klinkt het. "Ze kunnen bijvoorbeeld vragen aan mensen die in quarantaine moeten of zij de mogelijkheid hebben om dat te doen." Op die manier kunnen de sociale diensten van de lokale besturen ook beter bijspringen. 

Meest gelezen