Wanneer moet ik mij laten testen? En wanneer moet ik in quarantaine? De  teststrategie uitgelegd

Wie nauw contact heeft gehad met een besmette persoon, maar geen klachten of symptomen van COVID-19 heeft, zal voorlopig niet meer getest worden. Omdat de wachtrijen aan testcentra oplopen, laboratoria de stalen niet meer verwerkt krijgen en het testmateriaal ook schaars wordt, hebben onze overheden de teststrategie aangepast. Lees hier wanneer je je moet laten testen en wanneer je in quarantaine of in isolatie moet. 

Wanneer moet ik in quarantaine?

Als iemand met wie je nauw contact hebt gehad besmet blijkt te zijn, dan moet je in quarantaine. (Een nauw contact is een contact waarbij je minder dan 1,5 meter afstand houdt) De quarantaine begint vanaf de laatste dag dat je met de persoon in contact bent geweest en duurt 10 dagen. In die periode blijf je thuis en mag je geen bezoek ontvangen. Er zijn wel uitzonderingen voor zorg- en veiligheidspersoneel. Na de quarantaine moet je nog 4 dagen waakzaam blijven. Dat betekent dat je onder meer extra voorzichtig moet zijn met contacten.

Als je tijdens de quarantaine klachten krijgt of symptomen ontwikkelt, dan laat je je testen. Als uit de test blijkt dat je negatief bent, dan mag je uit quarantaine, ook al zijn de 10 dagen nog niet verstreken. Het negatieve testresultaat betekent immers dat je geen corona hebt en het virus dus ook niet kunt overdragen. De symptomen wijzen dan allicht op een andere ziekte, waarvoor je het best de huisarts consulteert. 

Wanneer moet ik in isolatie?

Je moet in isolatie als je positief test op het coronavirus. De isolatie duurt minimaal 7 dagen. Ze eindigt pas als je minstens 3 dagen koortsvrij bent geweest en de klachten duidelijk verbeterd zijn. Als je bijvoorbeeld pas na vijf dagen koortsvrij bent, dan blijf je 8 dagen in isolatie..  

Wat is het verschil tussen quarantaine en isolatie?

In quarantaine ga je als je mogelijk besmet bent met het coronavirus, in isolatie als het vaststaat dat je besmet bent. 

Waarom wordt het aantal tests beperkt?

Tot vorige week kon je je nog laten testen zonder symptomen te hebben. Het volstond dat je een zogenoemd hoogrisico-contact had gehad: je was met  een besmet persoon minstens een kwartier in contact geweest op minder dan 1,5 meter afstand, of je was naar een rode zone in het buitenland gereisd waar het risico op besmetting hoog was. Maar omdat de testcentra de  vraag naar tests niet meer konden bijhouden en laboratoria de stalen niet langer verwerkt kregen, zijn de voorwaarden voor een test verstrengd. Voortaan word je alleen maar getest als je symptomen hebt. 

In woonzorgcentra en verenigingen als sportclubs kan het coronavirus zich makkelijk verspreiden, omdat mensen er lang samenzijn en vaak nauwe contacten hebben. Daarom is het belangrijk dat iedereen er in het geval van een besmetting getest wordt.  

In ziekenhuizen en woonzorgcentra zijn er veel kwetsbare mensen. Om te voorkomen dat die besmet geraken, wordt iedereen die er wordt opgenomen preventief getest.

Test nodig om naar het buitenland te reizen?

Wie naar het buitenland wil en daar een negatief testresultaat moet tonen, kan zich nog altijd laten testen. Op eigen kosten weliswaar.  

Meest gelezen