Antwerpen experimenteert met flexdrempels: “Comfortabeler voor bussen en brandweerwagens”

In Antwerpen worden deze week twee flexdrempels geplaatst. Dat zijn flexibele snelheidsdrempels. “Met een personenwagen ga je het verschil niet merken, maar voor zwaardere voortuigen, zoals bussen, gaat het comfortabeler zijn”, zegt schepen van Mobiliteit, Koen Kennis (N-VA).

Een primeur voor Antwerpen en meteen ook voor ons land, want in de Confortalei in Deurne worden deze week twee flexdrempels geplaatst. Een delegatie van de Stad Antwerpen ging daar voor inspiratie opdoen in Nederland, waar de flexibele verkeersdrempels al vaker gebruikt worden.

“Met een personenwagen ga je het verschil niet merken”, zegt schepen van Mobiliteit, Koen Kennis (N-VA). “Het blijft nog steeds de bedoeling dat je vertraagt om comfortabel en veilig over de drempel te rijden.” Het zijn vooral de zware voertuigen, zoals bussen, die hier voordeel uit halen. Zo zullen de flexdrempels de trillingen beter opvangen.  “De schok zal minder groot zijn wanneer een bus erover rijdt. De bussen zullen ook minder snel slijten.”

Brandweerwagen

Ook brandweerwagens doen er hun voordeel mee. Ze kunnen niet over gewone verkeersdrempels rijden. Daarom worden er in straten die door de brandweer als aanrijroute gebruikt worden, geen drempels aangelegd. Met die flexdrempels kan het dus wel. Ze zouden ook voor minder geluidshinder in de buurt moeten zorgen.

Meest gelezen