CEO UZ Brussel over coronagolf: "Men kan niet zeggen dat we het niet wisten, pijnlijk dat systeem zo traag reageert"

De ziekenhuizen in ons land gaan gebukt onder de nieuwe golf aan coronabesmettingen. Onder meer bij dokter Marc Noppen, CEO van het UZ in Brussel, leeft er veel frustratie. "Heel wat mensen hebben dit voorspeld. Dan is het extra pijnlijk om te zien dat het systeem daar zo traag mee omgaat", vertelde hij in "De afspraak" op Canvas. 

Al op 22 juli deelde dokter Noppen een grafiek op Twitter waaruit bleek dat we in de week van 2 november een nieuwe piek zouden bereiken als "we nog wat blijven aanmodderen". "En dat is wat we nu zien gebeuren", vertelt Noppen. "Dat maakt het extra pijnlijk omdat men toch niet kan zeggen "We wisten het niet". Heel wat mensen hebben dit voorspeld en dan is het extra pijnlijk om te zien dat het mechanisme, het systeem, daar zo traag mee omgaat."

"Op het moment dat de maatregelen versoepeld werden, ik herinner mij die Nationale Veiligheidsraad op die woensdag nog... Toen begonnen de eerste patiënten binnen te komen op intensieve zorg, met twee witte longen en in buiklig. Dat krijg ik niet uitgelegd aan mijn personeel. De overheid kent de cijfers. Dat is voor het personeel zeer moeilijk, de frustratie en de boosheid daarover", aldus Noppen.

Enkele weken geleden werd Marc Noppen nog ongelukkig geconfronteerd met de reactie van dat systeem, in de vorm van Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo). Noppen had toen net nog eens aan de alarmbel getrokken. De reactie van de Brusselse minister voor de camera's toen: "Eerst en vooral zou ik willen dat het UZ Brussel zichzelf beheert. Ik stel vast dat het UZ Brussel aan de alarmbel heeft getrokken, hoewel de situatie minder ernstig is dan in 6 op de 14 ziekenhuizen in Antwerpen. Daar heeft niemand iets over gezegd. Maar als een Vlaams ziekenhuis in Brussel een probleem heeft, wordt het een hele zaak."

Zijn collega-minister Elke Van den Brandt (Groen) gaf vanavond in "De afspraak" toe dat het om een ongelukkige uitspraak ging. "Daar zit een stress ook onder, een frustratie. De stress dat we moeten reageren en iets doen als politiek", probeerde minister Van den Brandt een verklaring te zoeken. Vanmorgen hebben ministers Van den Brandt en Maron overigens samengezeten met dokter Noppen. "We hebben een goed gesprek gehad", aldus Noppen. "Het kwam een beetje neer op excuses." Minister Maron heeft op de Franstalige televisie overigens toegegeven dat de meest alarmistische experts gelijk hadden.

Bekijk het gesprek in "De afspraak" hieronder of lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"We hadden nog sneller nog strengere maatregelen moeten nemen"

Maar waarom de overheid zo traag reageert op alarmsignalen uit het veld, blijft een pertinente vraag. Brussels minister Van den Brandt verduidelijkte in "De afspraak" dat de regering wel degelijk maatregelen heeft genomen, in Brussel eerder nog dan op nationaal vlak. "Er is niet drie maand niets gedaan. Er is gewerkt, er zijn strategieën opgezet." Al moest de minister wel toegeven dat er te laat is gereageerd.

"Op het moment dat het virus op de grond lag, zijn we er niet geslaagd om het bij zijn nekvel te pakken en klein te houden. Dan kan je als politiek alleen maar bescheiden zeggen dat we verder moeten werken. Met de Brusselse, en ik vrees alle regeringen samen, hadden we nog sneller nog strengere maatregelen moeten nemen als je ziet waar we nu staan. We voelden ook wel dat het draagvlak bij de bevolking niet altijd was wat het was."

"Eigenlijk gaat dit over crisismanagement", stelde dokter Noppen. "Daarin zijn er heel weinig regels. Een van de regels is: eenheid van commando. Een andere regel is: je moet snel handelen, dat hoeft niet perfect te zijn. Je moet handelen, niet onderhandelen. Bij ons liggen er heel wat lagen, we hebben die structuren nu eenmaal. Maar in tijden van crisis mag dat niet."

Meest gelezen