Coronavirus verspreidt zich het snelst in West-Vlaanderen: "Bijna 4.000 gevallen op 1 week tijd"

De provincie West-Vlaanderen heeft het hoogste reproductiegetal van alle provincies. Begin deze week had Sciensano al gesignaleerd dat de COVID-19-cijfers bijzonder snel stijgen in West-Vlaanderen. Vandaag blijkt dat het virus zich nergens sneller verspreidt dan hier.

Het komt erop neer dat elke 10 besmette West-Vlamingen op hun beurt 15 anderen besmetten. Viroloog Steven Van Gucht kan het alleen maar vaststellen. "De snelste toename in de cijfers zien we inderdaad in West-Vlaanderen", zei hij op de persconferentie. "We spreken over 124 procent op weekbasis. Maar als we kijken naar absolute gevallen, dan liggen die nog een pak lager dan in de meeste andere Belgische provincies."

Net geen 4.000

De afgelopen week gaat het om net geen 4.000 nieuwe gevallen. Maar door die snelle toename kleuren heel wat gemeenten nu donkerrood op de COVID-19-kaart. Een van die gemeenten is Zonnebeke, waar de afgelopen 7 dagen maar liefst  94 mensen positief testten. Het is daar erg druk bij de huisartsen. Ook dokter Emanuelle Deforche draait overuren. "Het administratief werk dat erbij komt kijken, is erg zwaar", zegt ze. "We moeten de mensen ook vaak kalmeren, omdat ze in paniek zijn. Dat is normaal. Ja, het is allemaal niet zo evident tegenwoordig."

Meest gelezen