De drugs zaten verstopt in dubbele wanden van koffers of handtassen of in een dubbele foto van sandalen, foto: NICC

Drugssmokkel via luchthaven Zaventem weer op gang? "Uit Afrika in plaats van Zuid-Amerika" en daar zit corona voor iets tussen

Op de nationale luchthaven van Zaventem zijn de afgelopen weken meer dan tien drugssmokkelaars betrapt en opgepakt. Opvallend: volgens het parket van Halle-Vilvoorde gaat het vooral om drugskoeriers uit Afrika in plaats van Zuid-Amerika. Wellicht gebruiken de koeriers een nieuwe route, omdat het vliegverkeer nog altijd beperkingen ondervindt door het coronavirus. 

Volgens het parket konden de douanediensten sinds half augustus twaalf drugskoeriers arresteren, waarvan negen sinds begin deze maand. "Er werden vijf koeriers tegengehouden die onder andere afkomstig waren uit Congo, Benin, Malawi en Burundi en die cocaïne of heroïne verstopt hadden in dubbele bodems, zijwanden of stangen van koffers en handtassen, tot in zolen van sandalen en knopen die aangenaaid waren op kledij", vertelt Carol Vercarre van het parket van Halle-Vilvoorde.

De cocaïne of heroïne zaten verstopt in dubbele bodems, zijwanden of stangen van koffers en handtassen, tot in zolen van sandalen en knopen die aangenaaid waren op kledij

Carol Vercarre - parket Halle-Vilvoorde

Enkele andere verdachten hadden de drugs ingeslikt. "Er werden ook zes bolletjesslikkers betrapt, afkomstig uit Ethiopië en Benin. Eén van hen had niet alleen bolletjes ingeslikt, maar ook vaginaal opgestoken. Eén bolletjesslikker werd betrapt toen hij een vlucht wilde nemen naar Palermo. De man was naar Zaventem gekomen met de bus vanuit Amsterdam."

Hoeveel drugs er bij de twaalf verdachten in beslag is genomen, is nog niet duidelijk. “De grootste vangst was 9,1 kg heroïne."

Nieuwe route?

Opvallend is dat de smokkelaars allemaal afkomstig waren uit Afrika, en niet uit Zuid-Amerika. Dat heeft volgens het parket alles te maken met de coronacrisis. "We stellen een afname vast van de drugssmokkel vanuit Zuid-Amerika. Dat is wellicht het gevolg van het verstoorde passagiersverkeer door de coronabeperkingen. De smokkel komt nu eerder uit West- en Oost-Afrika, vermoedelijk deels als nieuwe route vanuit Zuid-Amerika.”

De smokkel komt nu eerder uit West- en Oost-Afrika, vermoedelijk deels als nieuwe route vanuit Zuid-Amerika

Carol Vercarre - parket Halle-Vilvoorde

De 12 verdachten zijn intussen ook allemaal aangehouden en zullen in de loop van de volgende weken voor de rechtbank moeten verschijnen. . Drugskoeriers die betrapt worden op Brussels Airport worden doorgaans veroordeeld tot 36 maanden cel. “Van de Dienst Vreemdelingenzaken krijgen niet-EU onderdanen ook een inreisverbod van 3 jaar voor de hele Schengenzone opgelegd”, voegt Vercarre nog toe. 

Meest gelezen