Videospeler inladen...

TV-gezicht James Cooke lanceert digitaal jongerenplatform om taboes bespreekbaar te maken: "Schooltelevisie 2.0"

ED TV, zo heet het nieuwe digitale platform voor jongeren dat gevoelige onderwerpen als seks, alcohol, drugs en pesten beter bespreekbaar wil maken. Ook in de klas. Acteur en presentator James Cooke is één van de initiatiefnemers. Hij is ED TV vanavond komen voorstellen in de talkshow "Vandaag" op Eén. "Er was nood aan een modernere versie van schooltelevisie. Straffer en gedurfder."

Cyberpesten, seksuele geaardheid, drugs, alcohol... Het zijn maar enkele  onderwerpen waar jongeren mee bezig zijn, maar die vaak moeilijk bespreekbaar zijn. En al zeker voor een volle klas.

Bekijk het gesprek met James Cooke en Benjamin Dalle uit "Vandaag" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Daarom komt er nu een nieuw digitaal platform, zowel voor jongeren als voor leerkrachten, dat het makkelijker moet maken om te praten over gevoelige onderwerpen. "We gaan geen taboe uit de weg en gaan proberen om een antwoord te bieden op de vele vragen die jongeren nog steeds hebben", zegt initiatiefnemer James Cooke.

Naast een chatfunctie en een forum wordt er vooral ingezet op online video's. Daarin vertellen jongeren, influencers en bekende Vlamingen over onderwerpen waar vaak nog een taboe op rust.

Zo is er bijvoorbeeld Emile Jacobs, de transjongen uit de Ketnet-serie "4eVeR", die heel open vertelt over wanneer hij voor het eerst besefte dat hij in het verkeerde lichaam werd geboren. Hoe hij dit heeft verteld aan zijn omgeving en hoe ze gereageerd hebben. Zelfs de vragen over geslachtsoperatie worden niet uit de weg gegaan.

(lees verder onder de video)

Er is ook "Camping ED". Dat is letterlijk een camper die op schoolpleinen, festivals of bij jeugdbewegingen wordt neergezet en waarin jongeren kunnen vertellen over hun belevingswereld. De gesprekken worden opgenomen en op het platform gezet voor wie op zoek is naar wat andere jongeren vinden over een gevoelig onderwerp.

Veel jongeren hebben vragen over sexting bijvoorbeeld. Je voelt echt dat er nood is aan een luisterend oor

James Cooke

En voor scholen zijn er ook verschillende mini-series te vinden. Daarin wordt de leefwereld van jongeren getoond, met welke vragen ze zitten en met welke problemen ze in aanraking komen. Bij elke aflevering hoort een lespakket zodat er in de klas nog verder kan over worden gepraat.

"Ik herinner mij hoe stoffig schooltelevisie er vroeger uitzag", zegt James Cooke. "Je kreeg dan van die veel te brave filmpjes voorgeschoteld. Anno 2020 mag het allemaal wel wat straffer. Er was nood om die schooltelevisie heruit te vinden tot een modernere versie. Schooltelevisie 2.0 noem ik het."

"Je voelt echt dat er nood is aan een luisterend oor voor schoolgaande jeugd. Sexting bijvoorbeeld, er zijn heel veel jongeren die daar vragen over hebben. 80 procent van de tieners tussen 12 en 18 jaar heeft ooit al eens een naaktfoto ontvangen. Dan denk ik dat je daar niet genoeg over kan praten."

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) is alvast blij met het nieuwe jongerenplatform: "Je merkt dat jongeren echt nood hebben aan informatie die aansluit bij hun leefwereld. Het is heel mooi dat ED TV daarop ingaat met een innovatief, digitaal platform. Ik denk dat dit zeker zal aanslaan."

Aan het nieuwe platform hebben ook onder meer jongerenhulplijn Awel!, Child Focus, Sensoa (het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid) en het informatieplatform WAT WAT meegewerkt.  

Jongerenplatforms krijgen extra subsidies

Minister Dalle kondigde in "Vandaag" nog aan dat hij elk jaar extra middelen gaat vrijmaken om jongerenhulplijn Awel en WAT WAT beter te ondersteunen. Beide organisaties zagen het aantal bezoekers explosief stijgen sinds de verstrengde coronamaatregelen zijn afgekondigd.

"De impact van de coronacrisis op het leven van kinderen en jongeren is enorm. De maatregelen brengen ook angst en onzekerheid mee. Het is belangrijk dat jongeren een uitlaatklep vinden om die gevoelens te ventileren en waar nodig de juiste hulp vinden", zegt minister Dalle.

Bekijk hieronder de video waarin ED TV wordt voorgesteld:

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Meest gelezen