AFP or licensors

Extra griepvaccins onderweg, seizoensgriep wordt deze winter wellicht milder

Door de coronacrisis is ook de vraag naar vaccins tegen de seizoensgriep fors toegenomen. De Apothekersbond wijst erop dat er nog 1 miljoen vaccins onderweg zijn, die geleverd zullen worden vanaf begin november en vóór half december, ruim vóór de piek van de griepperiode in februari én voldoende om de risicogroepen te vaccineren. Bovendien geeft internationaal onderzoek aan dat de griepepidemie dit jaar mogelijk minder hard zal toeslaan omdat de coronamaatregelen ook helpen tegen de verspreiding van de gewone griep.

"Normaal gesproken moeten we ons best doen om risicogroepen te sensibiliseren zich te laten vaccineren tegen de griep", zegt Lieven Zwaenepoel van de Apothekersbond. "Dit jaar ligt de vraag duidelijk veel hoger. Doordat veel gezonde 50-plussers zich dit jaar ook wensen te laten vaccineren, ontstaan er bij sommige apotheken nu wachtlijsten."

De Apothekersbond roept op om vooral niet te panikeren. Van de bijna 3 miljoen vaccins zullen er nog bijna 1 miljoen geleverd worden tussen begin november en half december, ruim vóór de piek van de griepepidemie, die traditioneel pas valt in januari of februari.

Hoe dan ook vraagt de Apothekersbond om voor de vaccins voorrang te geven aan risicopatiënten, zwangere vrouwen, 50-plussers, en zorgverleners.

Uit internationaal onderzoek is ook gebleken dat de griepepidemie in landen als Argentinië en Australië – waar het griepseizoen elk jaar valt tussen juni en augustus – dit jaar veel minder hard piekte dan de afgelopen vijf jaar. Dat heeft te maken met de coronamaatregelen als afstand houden, mondmaskerplicht en meer aandacht voor handhygiëne. Die blijken ook efficiënt tegen de verspreiding van de reguliere seizoensgriep.

Meest gelezen