Videospeler inladen...

"Laat je zien op de fiets": fietsersbond deelt fietslichten uit, want tot 15% is niet in orde

Het aantal fietsers in Vlaanderen en Brussel dat niet in orde is met de fietsverlichting, ligt toch nog altijd op 10 tot 15 procent. Dat cijfer blijft ongeveer hetzelfde als de vorige jaren, en daar wil de fietsersbond iets aan doen met gerichte acties, zoals gratis fietslichtjes uitdelen. Want de donkere maanden komen er binnenkort weer aan. 

Er zijn geen exacte cijfers van fietsers die niet in orde zijn met de verlichting, maar Wies Callens, woordvoerder van de fietsersbond, weet dat het percentage al jaren rond de 10 à 15 procent schommelt. 85 tot 90 procent is dus in orde, dat percentage verbetert niet echt, maar het wordt ook niet slechter.

Deze en volgende week staan medewerkers van de fietsersbond samen met mensen van AXA (dat de fietslichten sponsort) afwisselend op verschillende punten in Vlaanderen en Brussel voor de verlichtingscampagne "Laat je zien op de fiets". 

"Op drukke fietsassen kijken we of fietsers in orde zijn of niet. Zij die niet in orde zijn, krijgen een licht", zegt Callens. Die acties duren telkens een uurtje: "Reken dat we gemiddeld een 40-tal lichten mee hebben, en dat we ongeveer een derde tot de helft moeten uitdelen. Maar op die fietsassen passeren dan ook wel veel fietsers, ruim 100 op een uur. Als je dan doorrekent, kom je effectief op ongeveer 10 tot 15 procent."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De fietsersbond gaat postvatten op drukke fietsassen, zij die in gebreke zijn, krijgen prompt een nieuw licht

Grote verschillen in Gent

Het probleem ligt vooral bij leerlingen en studenten, weet Callens. Hij herinnert zich een campagne in Gent van enkele jaren geleden, waar aan het Zuid ongeveer 10% in gebreke bleef, maar waar dat aantal in de studentenbuurt aan het Sint-Pietersplein 2 tot 3 keer hoger lag. 

Toch is er goed nieuws: studenten gebruiken nu toch vaker kwalitatieve fietsen met betere verlichting. Soms zit de verlichting zelfs in de naaf, zodat die altijd oké is en niet kan uitvallen, zoals met de nieuwe lichtjes op batterij wel eens gebeurt. "Ik denk ook aan projecten zoals de Fietsambassade in Gent, Brik in Brussel en ook het privé-initiatief Swapfietsen, waar studenten voor een vast bedrag per maand een goede fiets krijgen, die ook onderhouden wordt."  

Verder zouden fietsers er nu vaker aan denken en een betere "reflex" hebben om zichtbaar te zijn. Fietslichten zijn nu te koop voor een appel en een ei, en heel compact, zodat je ze kan meenemen wanneer je de fiets achterlaat. 

We zien vaak dat studenten soms nog laks zijn

58 euro

Exacte cijfers over fietsverlichting zijn er niet: politiezones hebben wel cijfers over bepaalde acties, maar dat blijven steekproeven, met resultaten die soms ook wel eens verschillen.

De Gentse politie blijft alvast inzetten op het controleren van de fietsverlichting. "In november komt er een preventieweek, waarover we later nog communiceren", zegt de Gentse politiewoordvoerder Matto Langeraert.  "Daar zal de fietsverlichting één van de topics zijn."

Hoe cijfers van controles kunnen verschillen, geeft een Gents voorbeeld aan: bij een recente controle van ruim 800 fietsers bleken er 23 niet in orde, wat nog meevalt (is ongeveer 3 procent, red.), maar bij een controle enkele dagen eerder, met ongeveer 400 fietsers, lag dat percentage op 12,5 procent. "We zien vaak dat de studenten soms laks zijn." De acties in Gent gaan nog de hele winter door. 

Ook de politie van Mechelen plant fietslichtacties in de komende donkere maanden. Fietsers die niet in orde zijn, mogen zich aan de standaardboete van 58 euro verwachten.  

Meest gelezen