AFP or licensors

Procureur antiterreurparket Parijs: "Terrorist in Parijs betaalde jongeren om onthoofde leerkracht aan te wijzen"

In Frankrijk zijn zeven mensen aangehouden in verband met de brutale moord waarbij vorige week een leerkracht is onthoofd. Volgens procureur Jean-François Ricard heeft de dader leerlingen betaald om de leerkracht aan te wijzen die cartoons van de profeet Mohammed zou hebben gebruikt in de klas. De Franse presidentsvrouw Brigitte Macron heeft een brief geschreven die persoonlijk aan de vermoorde leerkracht Samuel Paty is gericht. "We zijn allemaal leerkracht", schrijft Brigitte Macron, zelf ex-leerkracht, in Le Parisien

Volgens Jean-François Ricard, procureur van het antiterreurparket in Parijs, werden eerst 16 verdachten opgepakt. De meesten zijn vrijgelaten, maar zeven van hen -onder hen twee minderjarigen- zijn doorverwezen op beschuldiging van medeplichtigheid aan moord en terrorisme. De dader, een 18-jarige Rus van Tsjetsjeense afkomst, is na de moord door de politie doodgeschoten.

Volgens Ricard kende de dader zijn slachtoffer, de leerkracht geschiedenis Samuel Paty, niet en heeft hij jongeren in de school betaald om hem aan te wijzen. Dat zijn dus de twee minderjarigen van 14 en 15 jaar die nu ook beschuldigd worden. Onder de anderen zijn de vader van een meisje in de school van Paty en Abdelhakim Sefrioui, een radicale moslimgeestelijke. Volgens de procureur hebben die twee op sociale media een campagne gevoerd tegen de geschiedenisleraar Paty en is er een duidelijk verband tussen die campagne en de moord.

Twee andere beschuldigden zouden effectief de dader hebben geholpen, onder meer door hem te vervoeren en bij de aankoop van het grote mes dat gebruikt werd om Paty te vermoorden. Het zou de bedoeling zijn geweest om de leerkracht te filmen terwijl hij gedwongen zou worden om "vergiffenis te vragen" omdat hij cartoons van Mohammed in de klas gebruikt zou hebben om de vrijheid van meningsuiting uit te leggen.

Brigitte Macron: "We zijn allen leerkracht"

Eerste Dame Brigitte Macron kan er vanavond niet bij zijn tijdens de nationale herdenking voor de vermoorde Samuel Paty. Ze is in quarantaine omdat ze in contact kwam met een coronapatiënt. Daarom heeft ze zich als oud-leerkracht Frans in een brief gericht tot Paty zelf en eigenlijk aan de 800.000 anderen die het beroep in Frankrijk uitoefenen. "We zijn allemaal leerkracht", schrijft ze. Macron heeft gisteren gesproken met de familie van Samuel Paty, die onthoofd werd omdat hij in de klas cartoons van de profeet Mohammed had laten zien tijdens een les over vrije meningsuiting.

Brigitte Macron schrijft dat je als leerkracht moet anticiperen en elke les goed moet voorbereiden. "Wanneer je in de klas komt, moet je goed voorbereid zijn en je goed op je plaats voelen", schrijft ze.

Ze vindt het belangrijk dat leerkrachten de leerlingen kunnen inspireren en de ambitie hebben om deuren voor hen te openen en hun geest te verruimen. "Want op die manier worden ze vrij", schrijft Brigitte Macron. Daarmee verwijst ze naar Samuel Paty zelf, die in zijn les over vrije meningsuiting, zijn klas wilde laten discussiëren over de Mohammedcartoons. Brigitte Macron spreekt de vermoorde leerkracht aan. "Dat alles wist je, Samuel. Jij was er de verpersoonlijking van. Jij had het hoogste idee van het beroep van leerkracht."

Brigitte Macron

Nationale herdenking

Frankrijk heeft de vermoorde leerkracht al met verschillende wakes herdacht. In de vooravond is er ook een nationale plechtigheid aan de Sorbonne-universiteit in Parijs.

President Emmanuel Macron zal daar het woord voeren. De voorbije dagen zijn er al meer manifestaties geweest tegen het terrorisme en voor de vrijheid van meningsuiting, dat een erg belangrijk iets is in Frankrijk.

Gisteren was er een herdenking voor Samuel Paty
Thomas Morel-Fort / Hans Lucas

Meest gelezen