Pixabay

Al zeker geen carnaval in Scherpenheuvel-Zichem volgend jaar

Geen enkele van de vier carnavalstoeten in Scherpenheuvel-Zichem gaat volgend jaar uit. Dat heeft het gemeentebestuur beslist na overleg met de carnavalsverenigingen. “We weten niet hoe de coronacrisis zal evolueren”, klinkt het. 

In Zichem en Scherpenheuvel zal er al zeker twee jaar geen carnaval zijn. De carnavalstoeten van dit jaar werden door corona afgelast, en ook die van volgend jaar gaat al zeker niet door. “Het is onmogelijk om nu al te beslissen wat in februari kan of mag”, zegt schepen van cultuur Kris Peetermans (Open VLD). “De coronacijfers zien er niet goed uit en om dan in die omstandigheden een veilige carnavalsstoet te organiseren, is een beetje van het goede teveel. We weten ook niet hoe de coronacrisis zal evolueren. De enige oplossing was dan ook het evenement schrappen.”

Carnaval organiseren vergt veel voorbereidingstijd, als alles dan voor niks blijkt is dat een zware dobber
Schepen Kris Peetermans

De stoeten zouden normaal in februari plaatsvinden. Februari lijkt nog ver, maar dat is het niet. “Een stoet organiseren vergt veel voorbereidingstijd. Ook de communicatie naar de carnavalsgroepen die zouden komen, dat moet redelijk op voorhand worden geregeld. Afwachten is een moeilijk gegeven want je moet weten of de groepen gaan komen. Als je dan wordt ingehaald door het virus en besmettingen, dan gaan we veel werk verrichten voor niets en zal het nog een zwaardere dobber zijn als het niet kan doorgaan”, zegt schepen Peetermans.

Volgend seizoen

De carnavalsverenigingen begrijpen de beslissingen zegt de schepen: “We hebben altijd gezegd dat als ze het willen organiseren, we hen zouden ondersteunen zowel op basis van veiligheid als opruimen. Maar de vier verenigingen zagen meteen in dat het een zeer moeilijke opdracht ging zijn en daarom is besloten om het niet te laten doorgaan. Het is jammer maar dan kunnen we des te meer uitkijken naar een volgend seizoen, dat zal dan 2022 zijn.”

Meest gelezen