Niki Colemont

Eekhoorn vaak slachtoffer in verkeer: Gemeente Nijlen plaatst eekhoornbruggen en waarschuwingsborden

De gemeente Nijlen wil inzetten op de veiligheid van eekhoorns en plaatst daarom waarschuwende verkeersborden en eekhoornbruggen. Die moeten ervoor zorgen dat de diertjes veilig de weg kunnen oversteken. Eekhoorns vertoeven steeds meer in woonwijken en worden daardoor vaak geraakt door auto's, dat vertelt knaagdierenexpert Herman Leirs (UAntwerpen) bij Radio 2 Antwerpen.

Het is herfst en dat hebben ook de eekhoorns gemerkt. Deze tijd van het jaar vullen ze volop hun notenvoorraad aan om zich klaar te maken voor de winter, maar dat is niet zonder gevaren. De beestjes steken steeds meer de weg over en eindigen zo maar al te vaak als dodelijk verkeersslachtoffer.

De gemeente Nijlen plaatst daarom verkeersborden die moeten wijzen op overstekende eekhoorns. Daarbij wil het lokale bestuur ook zogenoemde eekhoornbruggen installeren. Dat zijn touwen die over de weg gespannen worden van de ene boom naar de andere. Op die manier maken de diertjes meer kans om veilig de weg over te steken.  

Ook in je eigen tuin kan je een touw spannen tussen de bomen

Knaagdierenexpert Herwig Leirs (UAntwerpen)

Knaagdierenexpert en bioloog aan de Universiteit Antwerpen Herwig Leirs is zelf inwoner van Nijlen en vindt het een mooi initiatief. "Het is zeker een goed idee, want uit een studie van Natuurpunt blijkt dat eekhoorns vaak deel uitmaken van de slachtoffertjes die men op de weg vindt. Het zijn dieren die geregeld de straat oversteken en daarbij geraakt worden door een auto", vertelt hij in Start Je Dag bij Radio 2 Antwerpen. 

De diertjes trotseren het verkeer zo vaak, omdat ze de laatste jaren steeds meer in de tuinen van woonwijken vertoeven. In het voorjaar planten de eekhoorns zich ook aardig voort, waardoor ze in het najaar in grotere aantallen rondlopen. "Je kan in je eigen tuin ook noten leggen en een touw spannen tussen je bomen. De eekhoorns zullen dat na verloop van tijd leren kennen en gebruiken", vertelt Leirs. Initiatieven zoals deze zouden er dus zeker voor zorgen dat de diertjes meer kans maken op overleven.

Meest gelezen