Halloween aan de deur (voorlopig) toegelaten: "Al is het erg onverstandig"

Van deur tot deur gaan om snoep te krijgen, is met Halloween voorlopig toegelaten. Dat zegt het Crisiscentrum. Al moet iedereen zich wél aan de huidige regels houden. Toch vindt woordvoerder Yves Stevens het niet verstandig. Ook het Brussels Gewest raadt het af. De provincie Vlaams-Brabant wacht op richtlijnen van de federale regering. Die moeten er vrijdag komen.  

Mogen we met Halloween verkleed als spook, vampier of zombie de straat op trekken om snoep te vragen? Het was de afgelopen dagen niet helemaal duidelijk. In sommige gemeenten mag het wel, in andere wordt het afgeraden. Yves Stevens van het Crisiscentrum schept duidelijkheid: "Als we kijken naar het ministerieel besluit, dan staat er dat vier volwassen samen buiten mogen komen, met mondmasker weliswaar. Voor kinderen onder de twaalf jaar staat er geen limiet. Toch lijkt het me geen verstandige beslissing. En kunnen burgemeesters op gemeentelijk niveau, de tochten zelf verbieden." 

Vlaams-Brabant en Brussel

In het Brussels Gewest, gelden voorlopig dezelfde regels. Minister-president Vervoort: "In het Brussels Gewest is er inderdaad geen expliciet verbod. Maar we raden het ten sterkste af en hopen dat mensen hun gezond verstand gebruiken."

De gouverneur van Vlaams-Brabant wil wachten tot vrijdag, dan komen er federale richtlijnen. Gouverneur Jan Spooren: "De federale regering heeft ons gevraagd om alles op te lijsten waar nog onduidelijkheid over bestaat, zoals de Sinterklaasoptochten en Halloween. Kerstmarkten zijn al verboden, maar ik ga kijken wat er op dat niveau wordt gezegd. Maar sowieso lijkt het me geen goed idee." 

Het is sowieso geen goed idee. Niet alleen omdat je in groep de straat op gaat, maar ook omdat er vaak verschillende generaties bij zijn betrokken

Yves Stevens, Crisiscentrum

Zelf gaat Yves Stevens niet de straat op met Halloween: "Ik zal mijn kinderen thuis wel een extra snoepje geven. Het is sowieso geen goed idee. Niet alleen omdat je in groep de straat op gaat, maar ook omdat er vaak verschillende generaties bij zijn betrokken. Als je gaat aanbellen bij mensen bijvoorbeeld." Vrijdag zou de federale regering verder beslissen of er een verbod komt op Halloween van deur tot deur. 

Meest gelezen