Na kwarteeuw opnieuw stadscinema voor Hasselt

Hasselt krijgt na een kwarteeuw opnieuw een stadscinema, en daarbij ook een theaterzaal.  De stad zal voor dit project financiële ondersteuning krijgen. Het gaat om 5 miljoen die via het relanceplan van de Vlaamse regering wordt vrijgemaakt. Zo komt dit project op de Hemelrijksite in een stroomversnelling.

Hasselt krijgt als enige Limburgse gemeente financiële ondersteuning voor zijn cultuursector. Dat is positief voor de toekomstige stadcinema en theaterzaal. Er wordt 5,1 miljoen euro aan relancemiddelen vrijgemaakt voor het project op de Hemelrijksite. Met het relanceplan steunt de Vlaamse regering de cultuursector, die zwaar getroffen is door corona.

Cultuur is één van de steunpilaren van het Hasseltse beleid

Steven Vandeput, burgemeester Hasselt

Burgemeester van Hasselt Steven Vandeput is trots dat minister van Cultuur Jan Jambon het project heeft opgepikt.  “De cultuur zal de komende jaren een bijzondere plaats krijgen in onze stad, een verbindende factor tussen alle Hasselaren. Daarbij is het voor bezoekers een bijkomend aantrekkingspunt.”

De totale kostprijs voor de bouw van de stadscinema en theaterzaal is 8 miljoen euro. “Dat is een enorme kost om alleen te dragen, we zijn dus  zeer tevreden met de ondersteuning van de Vlaamse regering”, zegt schepen van Cultuur Joost Venken. “Daarbij is het een cultureel huis dat niet alleen voor Hasselt werkt, maar voor heel Limburg.”

Het gebouw is een nieuwbouw, maar een aantal delen zijn beschermd en die zullen dus gerenoveerd worden. In het gebouw zullen twee cinemazalen komen. “In Kinepolis is al een commercieel aanbod. We mikken in de stadscinema op breed toegankelijke kwaliteitsfilms.” Er zal ook gefocust worden op de productie van theater en muziek, en er zal een theaterzaal aanwezig zijn.

Geen concurrentie

Voor het project werkt de stad samen met verschillende partners. “Het cultuurcentrum is een van die partners. Daar ligt de focus op programmeren, terwijl op de nieuwe site de focus zal liggen op de productie en het ter plekke creëren”, vertelt Joost Venken. "Ze zijn dus geen concurrentie van elkaar." De stadscinema en theaterzaal zijn een opsteker voor de beleving in de binnenstad. “Er was al heel lang vraag naar.” 

Meest gelezen