Hoe eenzaamheid tegengaan in de woonzorgcentra? "Videobellen werkt beter dan aan het raam zwaaien"

Met je oma of opa videobellen zou beter helpen tegen eenzaamheid dan even aan het raam komen zwaaien of raambellen. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven naar eenzaamheid en depressie bij ouderen in woonzorgcentra tijdens de coronalockdown eerder dit jaar.  

Het onderzoek van professor psychologie Jessie Dezutter is te klein om echt harde conclusies te trekken, maar opmerkelijk is dat videobellen beter lijkt te werken tegen eenzaamheid dan gewoon telefoneren of gaan zwaaien aan het raam. Bij dat "raambellen" zagen de onderzoekers zelfs een omgekeerd effect: mensen gaan zich daardoor nog eenzamer voelen.

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Bij raambellen denken we dat het erg moeilijk is om iemand van nabij te zien en toch die nabijheid niet te kunnen voelen en ervaren", legt professor Dezutter uit. "Als we dan kijken naar videobellen, dan zien we dat videobellen bijvoorbeeld wel een effect heeft dat er bij traditioneel bellen niet is. Daarbij vermoeden we dat videobellen er voor zorgt dat je ziet dat er een betrokkenheid is in de relatie, doordat je een gelaatsuitdrukking ziet, doordat je ziet dat iemand zich naar jou toebuigt. Dat is niet aanwezig bij traditioneel bellen."

Ouderen hebben ook veel aan activiteiten die ze met andere bewoners of met een verpleegkundige kunnen doen. ProfessorJessie Dezutter roept dus op om te vermijden dat mensen alleen op hun kamer moeten zitten. "We zien dat fysiek contact nog altijd de sterkste buffer is voor eenzaamheid en depressieve symptomen, bovenop videobellen, en bovenop andere interventies", klinkt het.

"Absolute ambitie om bezoek te blijven mogelijk maken"

"Fysiek contact maakt deel uit van goede zorg. Dat is ook wat we altijd hebben willen bieden, alleen was dat in de eerste golf bijna niet mogelijk", beaamt Margot Cloet, de topvrouw van Zorgnet Icuro, de grootste koepel van ziekenhuizen en woonzorgcentra in Vlaanderen.

"We hebben nu de absolute ambitie om bezoek en contact te blijven mogelijk maken. Maar het moet realiseerbaar zijn", aldus Cloet over de aanpak tijdens deze nieuwe coronagolf.

Cloet roept bezoekers op om voldoende afstand te houden, om soms eens een contact af te wisselen met videobellen en om zeker niet de dag na een kotfeestje of na een afspraak met vrienden op bezoek te gaan. "Dan denk ik dat we het kunnen volhouden. Maar ik sluit natuurlijk niet dat we bijkomende maatregelen zullen moeten nemen, al is daar op vandaag geen sprake van."

Bekijk hier het gesprek met Margot Cloet in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen