AP

Influencers gebruiken om jongeren te bereiken? "70 procent van hen gelooft niet in de coronamaatregelen. Sommigen vragen veel geld om filmpje te verspreiden"

De coronaberichten in de klassieke media en van de overheid bereiken lang niet iedereen. Onder meer het diverse jongerenpubliek in onze grote steden wordt veel minder geïnformeerd via de klassieke berichtgeving. Sociaal ondernemer Youssef Kobo had daarom het plan om die jongeren te bereiken via influencers, die op hun socialemedia-kanalen heel wat volgers hebben. Maar dat blijkt veel moeilijker dan gedacht. 

Kobo werd een tijd geleden aangesproken door Marc Noppen, CEO van het Universitair Ziekenhuis in Brussel, met de vraag hoe we de jongeren in Brussel beter kunnen bereiken. Filmpjes met influencers, jonge rolmodellen op sociale media, was een van de ideeën.

"Maar de afgelopen dagen zijn we enorm geschrokken van het feit dat heel veel influencers negatief staan tegenover dit verhaal", vertelt Kobo in "De afspraak" op Canvas. "Ze zijn zelf allang afgehaakt van de maatregelen zoals afstand houden en staan zeer negatief tegenover het hele gebeuren." Volgens Kobo verspreiden sommige influencers zelfs desinformatie en stellen ze de maatregelen in vraag. "Sommigen vragen ook enorm veel geld voor een filmpje van een paar seconden en anderen willen absoluut niet geassocieerd worden met het COVID-verhaal."

70 procent van de influencers is niet mee

 “70 procent van die influencers is niet mee met de overheidsmaatregelen tegen COVID. Ze hebben inkomstenverlies omdat ze allerlei activiteiten niet meer kunnen doen. Daardoor verspreiden sommigen onder hen desinformatie en stellen ze alle maatregelen in vraag.”

Youssef Kobo vreest dan ook dat zijn poging een druppel op een hete plaat zal zijn. "Het zal zeker niet voldoende zijn. We hadden gehoopt dat we met de influencers een breder en jong publiek zouden bereiken. Voorlopig gaat het veel moeilijker dan verwacht." 

"Ik wil die influencers wel eens in het ziekenhuis hebben"

Brussels minister Elke Van den Brandt (Groen) zegt dat de politiek ook op die muur botst. "Als wij samenwerken met straathoekwerkers en lokale geloofsgemeenschappen, is dat ook om dat net te proberen. We moeten dit blijven volhouden."

Dokter Van Noppen reageert duidelijk zeer teleurgesteld. "Ik wil die influencers wel eens in het ziekenhuis hebben. Ik ga ze uitnodigen en ze er met de neus op drukken." (lees verder onder het filmpje) 

Bekijk het interview met Youssef Kobo in "De Afspraak": 

Videospeler inladen...

Eerder was er ook al in Nederland ophef over influencers die eerst van de overheid geld gekregen hadden maar nadien complottheorieën verspreidden.

Meest gelezen