Pixabay

Drie nieuwe kapeldames in Poesele: "We nemen na 20 jaar fakkel over en doen kaarsjes dag en nacht branden"

In Poesele, bij Deinze, is er dan toch opvolging voor de 3 vrouwen die al 20 jaar lang de kaarsjes brandend hielden in de dorpskapel, dag en nacht.  De "kapeldames" waren intussen boven de 80 en wilden met pensioen. Er werd even gevreesd voor opvolging.  "Ze vroegen me en ik kon niet weigeren", zegt Nelly Madou. 

Veel mensen zoeken troost in deze bizarre tijden. Dat kan op allerlei manieren maar sommige mensen houden nog vast aan een klassiek kapelbezoek. Ze laten er een kaarsje branden of bezinnen even. Dat gebeurt ook vaak in de dorpskapel in Poesele, bij Deinze. Drie vrouwen houden daar al 20 jaar alle aangestoken kaarsjes brandende, 24 uur op 24 uur.  Maar de ervaren "kapeldames" zijn intussen boven de 80 en klaar voor wat meer rust.  Er moest dus snel opvolging gevonden worden zodat het licht in de kapel niet uitging. Even werd erg gevreesd niemand te vinden maar de fakkel is dan toch doorgegeven aan Nelly Madou en twee van haar vriendinnen. "Toen ze mij vroegen om die taak over te nemen kon ik geen "neen" zeggen", vertelt Madou bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. 

Een kaarsje branden als steun of als troost is heel belangrijk

Nelly Madou, kapeldame

Madou weet hoe belangrijk een kaarsje branden kan zijn. "Het kan steun geven tijdens de examentijd, of wanneer mensen willen dat een operatie goed verloopt. Zeker nu, in deze coronatijden, willen mensen een kaarsje branden als troost." 

Dag en nacht

Madou wilde de vrome taak niet alleen uitoefenen en heeft twee vrouwen gezocht die ook begaan zijn met de kapel. Zo zijn er terug drie, iets jongere, kapeldames. "We kunnen de kaarsen dag en nacht laten branden. Zoals het altijd geweest is." Dat is zeker niet gevaarlijk, verzekert Madou. "Het zijn allemaal noveenkaarsen. Ze zijn beschermd met hoge randen, je kan er niets mis mee doen.."

De "kapeldames" wisselen elkaar af en gaan regelmatig controleren of er nog kaarsen staan en of ze nog branden. Het zijn noveenkaarsen en die kunnen lang blijven branden. "We controleren ongeveer om de twee dagen. En we poetsen ook af en toe zodat de kapel proper blijft." 

"De mensen komen een kaars aansteken en steken geld in een box. We maken de box dan leeg en met het geld steunen we dan goede doelen."

kasto80

Meest gelezen