Facebookpagina Karel Sabbe Ultrarunning

Karel Sabbe uit Anzegem loopt 500 kilometer en is wereldkampioen "Backyard Running"

Een 12-voudige marathon! Dat had de Belgische ultraloper Karel Sabbe uit Anzegem nodig om de "Big Dog's Backyard Ultra World Championships" te winnen. Na een uitputtingsslag van 503 kilometer, een record, klopte hij landgenoot Merijn Geerts. Sabbe is nu wereldkampioen.

Het concept van "Big Dog's Backyard Ultra World Championships" is poepsimpel: elk uur een rondje van 6,706 kilometer lopen tot er slechts één deelnemer meer overblijft. Hoe sneller je over de streep bent, hoe langer je kan rusten voor de volgende ronde.

Na maar liefst 69 uur en 462 kilometer bleven er nog 2 Belgen over: Karel Sabbe uit Anzegem en Merijn Geerts. Ze hadden net het wereldrecord (68 rondjes) gebroken en de laatste 2 Amerikanen zien opgeven. Na 3 dagen en 3 uur lopen kroonde tandarts Karel Sabbe zich tot wereldkampioen op domein De Hoge Rielen. "Ik kon het echt niet geloven", zegt hij. "Ik ben helemaal geradbraakt. Vannacht moest ik me constant omdraaien in bed, omdat ik constant in een kramp belandde. Ik zag het ook niet zitten om thuis te slapen, want wij hebben een trap. Mijn schoonouders hebben gelukkig een lift. Zo zeer deden mijn benen. Los daarvan ben ik heel fier op mezelf."

10 minuten rusten

Sabbe werkte elk rondje in ongeveer 46 minuten af, zodat hij nog 10 minuten kon slapen of rusten en 4 minuten kon eten. "Ik daag mezelf uit, omdat het me sterker maakt. Niet alleen op het vlak van lopen, maar ook in het dagelijkse leven."

Voor Sabbe was het zeker niet zijn vuurdoop. Hij is wereldrecordhouder op de "Pacific Crest Trail", een route van 4.300 kilometer van Mexico naar Canada. En hij liep ook de snelste tijd op de "Appalachian Trail" in de VS, een verbetering van het record met 4 dagen. 

Meest gelezen