Finse decolletés overspoelen sociale media om premier Sanna Marin te steunen 

Een fotoshoot met de Finse premier Sanna Marin heeft ophef veroorzaakt in Finland. De premier kreeg op sociale media kritiek op het dragen van een diep uitgesneden blazer. Honderden Finse mannen en vrouwen vinden die kritiek seksistisch. Ze steunen hun premier door zelf ook een foto in een even laag uitgesneden vestje te delen op sociale media, onder de hashtag #imwithsanna.

De 34-jarige Finse premier Sanna Marin staat met een uitgebreid interview in het modemagazine Trendi. Ze vertelt daar over haar werk, haar gezin en over gendergelijkheid. Ze zegt onder meer ook dat het uiterlijk van een vrouw bijna altijd onderwerp is van debat. Daarom kiest ze meestal voor dezelfde soort outfit, waaronder een blazer.

Bekijk de beelden uit "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ook voor de fotoshoot in het modemagazine draagt de Finse premier een blazer. Ze werd gekleed door een feministische stylist die koos voor een diep uitgesneden zwarte blazer. Dit veroorzaakte ophef in Finland. Er verschenen heel wat afkeurende reacties op sociale media. Veel Finnen vinden een decolleté ongepast voor iemand in haar functie. Enkele commentaren luidden als volgt: "de geloofwaardigheid van de premier is aangetast" en "haar outfitkeuze is smakeloos". (Lees verder onder de foto.)

Maar honderden Finse mannen en vrouwen vinden die kritiek op haar blazer seksistisch. Ze willen hun premier daarom steunen. Dit doen ze door zichzelf te laten fotograferen in een even laag uitgesneden blazer en die foto vervolgens te delen op sociale media, onder de hashtag #imwithsanna.

Wie is premier Sanna Marin?

De 34-jarige Sanna Marin is de jongste premier die Finland ooit gekend heeft. Ze is lid van de sociaaldemocratische partij en stond op haar 27e al aan het hoofd van de gemeenteraad in de stad Tampere. Op haar 29e werd ze parlementslid en vorig jaar in juni werd ze ook minister van Transport en Communicatie. Sinds eind vorig jaar is ze premier. 

Ze is de derde vrouwelijke premier van Finland en leidt een coalitie van vijf partijen. Van die vijf partijen worden er vier geleid door vrouwen. In de Finse regering zijn bovendien 11 van de 19 ministers vrouwen.

Meest gelezen