Xinhua News Agency

LIVEBLOG - Winkelketens roepen klanten op alleen te komen winkelen, heel Frankrijk kleurt nu rood

Delhaize, Carrefour, Albert Heijn en Colruyt Group roepen klanten op alleen te komen winkelen. De Vlaamse jeugdbewegingen schrappen komend weekend alle activiteiten met overnachting vanwege de coronacrisis. Heel Frankrijk kleurt nu rood, La Palma is de enige overgebleven groene zone in Europa. Volg het coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Op onderstaande grafiek is het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 maart tot 1 juli lichter gekleurd dan het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 juli. Waarom? Er zijn nu meer vastgestelde besmettingen dan in het voorjaar, maar de vergelijking gaat niet op: in het voorjaar stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Dat komt omdat er nu meer getest wordt. Het is dus niet correct om de grafiek van nu zomaar te vergelijken met de grafiek van het voorjaar.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Delhaize, Carrefour, Albert Heijn en Colruyt roepen klanten op alleen te komen winkelen

Ook Delhaize, Carrefour en Albert Heijn vragen hun klanten om in de mate van het mogelijke alleen te komen winkelen. "Het gaat niet om een verplichting, maar om een warme oproep", klinkt het bij de supermarkten. Eerder deed Colruyt Group al dezelfde oproep.

Het was Colruyt Group die eerder vandaag de oproep lanceerde om opnieuw zo veel mogelijk alleen te komen winkelen. Het gaat dan specifiek om klanten in de winkels van Colruyt, OKay, Bio-Planet, Spar Colruyt Group en Cru. Op die manier willen ze de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk beperken en ook de druk op het personeel vermijden.

Supermarkten Delhaize en Carrefour sluiten zich intussen bij de oproep aan. Delhaize vraagt klanten ook om boodschappen zo veel mogelijk te spreiden. "Als het mogelijk is, kom dat niet allemaal 's morgens of 's avonds winkelen, maar kies momenten waarop het bijvoorbeeld wat rustiger is", zegt woordvoerder Roel Dekelver. "Op die manier kunnen we de grote drukte vermijden en de druk op het personeel verkleinen."

Bij Albert Heijn was de oproep om alleen te komen winkelen altijd al van kracht. "We hebben al lange tijd regels opgesteld rond veilig winkelen, die staan op onze website en hangen op in onze winkels", vertelt woordvoerster Ann Maes. "Daar vragen wij nadrukkelijk om alleen te komen winkelen en om steeds een winkelkar te nemen."

Heel Frankrijk kleurt nu rood op coronakaart, Spaanse eiland La Palma nog enige groene zone

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisdadvies voor Europa bijgesteld. Zo kleurt nu geheel Frankrijk rood op de kaart. Dat wil zeggen dat erheen reizen ten zeerste afgeraden worden. De voorbije dagen en weken was het coronavirus fors in opmars en heeft de Franse overheid strikte maatregelen ingevoerd in de meeste grote steden.

In heel Europa is er nu nog slechts een groen gebied en dat in Spanje. Het gaat om het Canarische eiland La Palma. De andere eilanden in die archipel zijn orange gekleurd, wat staat voor verhoogde waakzaamheid. Dat geldt ook voor de regio Valencia en de provincies A Coruña, Lugo en Pontevedra in de regio's Cantabrië en Galicië in het noorden van Spanje. 

Luikse coronapatiënten overgebracht naar Vlaams-Brabant en Limburg

Vijf coronapatiënten die op intensieve zorg lagen in verschillende Luikse ziekenhuizen zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Vlaams-Brabant en Limburg. Dat heeft het Luikse Citadelle-ziekenhuis meegedeeld.

Twee patiënten kwamen in Leuven terecht, de anderen in Hasselt, Tienen en Tongeren. De Luikse ziekenhuizen bedanken de andere ziekenhuizen voor hun "interregionale solidariteit".

Jongeren online bereiken blijkt moeilijk: "Influencers stellen coronamaatregelen in vraag of vragen veel geld voor filmpje"

De coronaberichten in de klassieke media en van de overheid bereiken lang niet iedereen. Onder meer het diverse jongerenpubliek in onze grote steden wordt veel minder geïnformeerd via de klassieke berichtgeving. Sociaal ondernemer Youssef Kobo had daarom het plan om die jongeren te bereiken via influencers, die op hun socialemedia-kanalen heel wat volgers hebben. Maar dat blijkt veel moeilijker dan gedacht.

Lees meer in dit artikel:

CEO Marc Noppen van UZ Brussel zit met "jaarlijkse verkoudheid" in "De afspraak": "Ik heb geen koorts, ik ben niet ziek"

Een opmerkelijke passage in het begin van "De afspraak" vanavond. Toen presentator Bart Schols de CEO van het UZ Brussel Marc Noppen die in de studio te gast was, vroeg hoe hij zich voelde, antwoordde Noppen: "Ik ben een heel klein beetje verkouden". Daarop vroeg Schols hem of hij zich heeft laten testen (op het coronavirus). "Ik ga mij laten testen", antwoordde Noppen. "Maar het heeft helemaal niks met covid-19 te maken. Het is mijn jaarlijkse verkoudheid."

Onder meer op sociale media wekt die laatste uitspraak verbazing, maar in een reactie aan VRT NWS benadrukt Noppen dat hij niet ziek is. "Ik heb mij vorige week laten testen", zegt hij. "Ik begrijp de verbazing aan de ene kant, maar momenteel hebben een miljoen mensen een klassieke verkoudheid. Ik ben niet ziek, ik heb geen koorts. Ik werk 14 uur per dag, ik vergader veel, dan valt mijn stem al eens weg. Ik wil mij 14 dagen afzonderen, maar dan hebben we halflege ziekenhuizen. Ik heb de voorbije week ook geen risicocontacten gehad."

Bekijk hier de passage in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Binnenkijken in ziekenhuizen van Luik, "coronahoofdstad" van Europa: "Momenteel zitten we helemaal vol"

"Terzake" kon binnenkijken in de ziekenhuizen van Luik, die de alarmbel luiden. Door de piek aan besmettingen met het coronavirus in de provincie kunnen ze de toestroom van patiënten niet langer opvangen. "Wij zien al twee weken dat de mensen steeds meer binnenkomen aan een snel tempo. We kunnen geen kwaliteitszorg meer geven zonder beroep te doen op andere ziekenhuizen. De drie ziekenhuizen in Luik hebben geen plaats meer over op intensieve zorg", zegt spoedarts Geoffrey Dubois.

Bekijk de reportage in deze video:

Videospeler inladen...

School voor buitengewoon onderwijs in Mol moet sluiten na besmettingen

De gemeentelijke school voor buitengewoon secundair onderwijs Gibbo Galbergen in Mol sluit vanaf donderdag noodgedwongen de deuren tot en met de herfstvakantie. Dat meldt het Molse gemeentebestuur. Minstens vijf leerkrachten en medewerkers en één leerling zijn besmet.

Van vijf medewerkers van de school is de besmetting bevestigd door een positieve test, van vijf andere leerkrachten en medewerkers met coronasymptomen wordt het resultaat nog afgewacht. De overige schoolmedewerkers moeten uit voorzorg in quarantaine voor tien dagen. Ook één leerling bleek al besmet. Op de school zitten 105 leerlingen, hun ouders werden telefonisch geïnformeerd over de sluiting.

De tijdelijke sluiting van de school verloopt volgens een strikte procedure, zegt onderwijsschepen Hilde Valgaeren. "Op advies van de gemeentelijke crisiscel en de betrokken arts van het CLB moet het schoolbestuur finaal beslissen over de situatie. Omdat Gibbo Galbergen tot het gemeentelijk onderwijs behoort, is het college van burgemeester en schepenen bevoegd als schoolbestuur."

De school voorziet tijdens de sluiting in verdere begeleiding van de leerlingen, zowel telefonisch als online. Als alles verloopt zoals voorzien, start de school na de herfstvakantie opnieuw op. De sluiting heeft uitsluitend betrekking op Gibbo Galbergen en niet op de aanpalende lagere school voor buitengewoon onderwijs Saigo Sterrenbos, benadrukt het gemeentebestuur nog.

1e Nationale wordt minstens tot na weekend 8 november stilgelegd

De stijgende coronacijfers hebben de crisiscel van de KBVB  (KBVB, Voetbal Vlaanderen, ACFF en de Pro League), in samenspraak met de overheid, opnieuw tot nieuwe regels gedwongen. Woensdag werd beslist om de competitie in 1e Nationale tot minstens het weekend van 8 november stil te leggen. Lees hier een overzicht. Vrijdag volgt er een Veiligheidsraad en kunnen deze regels eventueel opnieuw veranderen.

Lees meer in dit artikel:

Druktebarometer van De Lijn (pas) binnen de twee weken operationeel

De druktebarometer van De Lijn zal binnen de twee weken geïntroduceerd worden. Dat heeft minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen Bert Maertens (N-VA) en Jos D'Haese (PVDA). De minister wil de controleurs van De Lijn ook de bevoegdheid geven om GAS-boetes uit te schrijven voor reizigers die de mondmaskerplicht negeren.

Hoewel de bezettingsgraad bij De Lijn in oktober opnieuw onder de 50 procent is gezakt, zet de Vlaamse regering sinds enkele weken privébussen in tijdens de ochtend- en de avondspits om zo overbevolkte bussen van De Lijn te vermijden.

De Lijn kondigde eerder ook al een soort druktebarometer aan. Dat instrument moet de reizigers helpen om de drukte op hun busverbinding in te schatten. Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters zal de druktebarometer binnen de twee weken "geïntroduceerd worden".

Hoe eenzaamheid tegengaan in de woonzorgcentra? "Videobellen werkt beter dan aan het raam zwaaien"

Met je oma of opa videobellen zou beter helpen tegen eenzaamheid dan even aan het raam komen zwaaien of raambellen. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven naar eenzaamheid en depressie bij ouderen in woonzorgcentra tijdens de coronalockdown eerder dit jaar.  

Lees en bekijk meer in dit artikel:

Europese pers strijkt neer in ziekenhuizen van Luik

In Luik is de toestand in de ziekenhuizen ronduit zorgwekkend. Over heel het land blijft het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames fors stijgen, maar de plekken die er op dit moment echt uitspringen, zijn Henegouwen en vooral Luik. Daar is de Europese pers zelfs neergestreken om te filmen. Net zoals dat gebeurde in Noord-Italië afgelopen voorjaar:

Videospeler inladen...

Spanje overschrijdt drempel van miljoen besmettingen, trieste primeur voor EU

Spanje heeft als eerste lidstaat van de Europese Unie - en zesde land wereldwijd - de kaap gerond van een miljoen besmettingen met het coronavirus, met 1.005.295 gevallen. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het ministerie van Volksgezondheid.

Het land heeft 16.973 gevallen en 156 overlijdens geregistreerd in de afgelopen 24 uur. De totale dodentol komt daarmee op 34.366. Momenteel liggen ruim 1.900 patiënten in kritieke toestand in de ziekenhuizen. Spanje, met zijn 47 miljoen inwoners, heeft al 15,5 miljoen tests uitgevoerd.

Morgen is er een stemming in het parlement over een motie van wantrouwen tegen de linkse regering van premier Pedro Sánchez. Die zou de pandemie verkeerd of nalatig hebben aangepakt en misbruiken om macht naar zich toe te trekken. De motie maakt weinig kans volgens Spaanse media.

In Duitstalig België gaan ze een stap verder, geen fans bij Eupen-KV Mechelen

Er zullen dit weekend geen supporters in de tribunes zitten bij het competitieduel tussen Eupen en KV Mechelen. De beslissing om geen fans toe te laten, werd genomen na overleg tussen de Eupense burgemeester Claudia Niessen, de minister van Sport van de Duitstalige Gemeenschap Isabelle Weykmans en de directie van KAS Eupen.

Lees meer in dit artikel:

Margot Cloet: "Sneeuwbal die aan het rollen is gegaan in de samenleving rolt nu ook de woonzorgcentra binnen"

De toestand in de Vlaamse woonzorgcentra is momenteel in het algemeen nog onder controle. Al kan dat snel veranderen. "De sneeuwbal die aan het rollen is gegaan in de samenleving, komt nu ook binnen in de woonzorgcentra. Maar we doen er alles aan om het niet tot een lawine te laten komen", verwoordt Margot Cloet het, de topvrouw van Zorgnet Icuro, de grootste koepel van ziekenhuizen en woonzorgcentra in Vlaanderen.

Cloet heeft naar eigen zeggen een "bang hartje" en ziet dezelfde tendens als bij de coronapiek in het voorjaar. Een van haar grootste bezorgdheden is momenteel personeel dat uitvalt door ziekte. "Bij de situatie half maart waren er om en bij de 1.200 medewerkers die afwezig waren wegens ziekte of andere oorzaak. Vandaag zien we dat dat meer dan het dubbele is, we gaan naar 3.000 medewerkers. We gaan naar alternatieven moeten zoeken."

De topvrouw van Zorgnet Icuro denkt onder meer aan vrijwilligers, het terugroepen van pas gepensioneerde zorgverleners of het inzetten van mensen uit andere sectoren voor logistieke taken.

Bekijk het interview met Margot Cloet in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Overbruggingsrecht voor restaurants die overschakelen op take-away

Restaurantuitbaters die tijdens de verplichte sluiting hun toevlucht nemen tot take-away, zullen in aanmerking komen voor het overbruggingsrecht. Dat heeft minister van Middenstand David Clarinval (MR) in de Kamer verklaard. Hij heeft zijn collega bevoegd voor Mobiliteit Georges Gilkinet (Groen) ook gevraagd of de NMBS een inspanning kan doen voor horeca-uitbaters van vestigingen in de stations.

De minister was in de bevoegde Kamercommissie uitgenodigd voor een gedachtewisseling over de sluiting van de horeca, die het Overlegcomité tussen alle regeringen vorige week besliste, en de gekoppelde steunmaatregelen voor de sector. Voor die steun is een enveloppe van 500 miljoen euro voorzien voor dit jaar.

Die middelen worden verdeeld over de tussenkomst door de overheid in de eindejaarspremies, de vrijstelling van de RSZ-bijdrage en de verlenging van het overbruggingsrecht tot het einde van het jaar enerzijds en de verdubbeling van dat bedrag anderzijds voor de horeca en evenementensector. Daardoor is sprake van 2.583,38 euro voor een alleenstaande zelfstandige en 3.228,20 euro voor iemand met gezinslast.

De minister wilde niet te veel commentaar kwijt over de beslissing om de horeca te sluiten. Hij gaf aan dat er veel over is gediscussieerd en dat er verschillende studies op tafel lagen, maar dat niemand enthousiast was over de beslissing. Hij kon lang niet over elke vraag in detail treden. Een deel van de beslissingen valt immers onder de bevoegdheid van zijn federale collega's, andere thema's zitten op regionaal niveau.

Wel gaf hij aan dat restauranthouders die tijdens de opgelegde sluitingsmaand overschakelen naar afhaalmaaltijden, alsnog een beroep zullen kunnen doen op het overbruggingsrecht. Het dubbele overbruggingsrecht mag voor Clarinval zowel gelden voor zaken in de horeca en evenementensector die de deuren verplicht moeten sluiten als voor bedrijven die de facto stilvallen door die sluiting.

"Die keuze breidt de perimeter uit", aldus de liberale politicus. Of dat ook zal gelden voor de maatregelen rond de eindejaarspremies en de RSZ-bijdrage, daarover wilde hij zich niet uitspreken. In elk geval staat het dossier vrijdag op de agenda van de ministerraad die de beslissingen in wetteksten moet gieten.

Minister van Justitie Van Quickenborne (Open VLD) neemt maatregelen voor algemene vergaderingen mede-eigenaars

De verplichte jaarlijkse algemene vergadering van syndici en mede-eigenaars van appartementsgebouwen mag dit jaar digitaal gebeuren en kan eventueel worden uitgesteld omwille van de coronacrisis. Die voorstellen zal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in een wetsontwerp gieten en voorleggen aan de regering en het parlement.

Ons land telt meer dan 200.000 appartementsgebouwen. Elk jaar moeten de mede-eigenaars een algemene vergadering organiseren. Door de tweede coronagolf wordt het echter steeds moeilijker om fysiek te vergaderen.

Het kabinet van de minister had de voorbije dagen contact met de sector, die zich daarover zorgen maakt, en werkte een reeks maatregelen uit. "Deze voorstellen moeten syndici en mede-eigenaars van appartementsgebouwen toelaten om in deze corona-tijden op een veilige, gezonde en verantwoorde manier te vergaderen", aldus minister Van Quickenborne.

Zo zullen vergaderingen digitaal kunnen plaatsvinden. Mensen die niet digitaal kunnen deelnemen, kunnen kiezen om met een volmacht te werken of fysiek deel te nemen mits de veiligheidsvoorschriften gerespecteerd worden.

Indien de vergadering toch niet kan plaatsvinden, is uitstel een optie. De algemene vergaderingen vanaf 1 oktober 2020 tot en met 31 maart 2021 kunnen met een jaar uitgesteld worden. De vergadering moet wel plaatsvinden indien een of meerdere eigenaars die samen ten minste een vijfde van de aandelen in de gemeenschappelijke delen bezitten, daarom vragen.

De drempel om schriftelijk een beslissing te nemen, wordt tijdelijk verlaagd. Vandaag is unanimiteit vereist. Tot en met 31 maart 2021 is een schriftelijke beslissing mogelijk met een meerderheid van ten minste vier vijfde van de mede-eigenaars.

Viroloog Steven Van Gucht over eventuele lockdown? "Er moet sowieso over gepraat worden"

Vrijdag kom het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land opnieuw bijeen over de coronacrisis. Intussen neemt de druk toe voor nog eens extra coronamaatregelen. En dan valt alweer het woord "lockdown". Viroloog Steven Van Gucht vindt dat er "sowieso over moet gepraat worden".

"We zitten nu in een heel zenuwslopende fase", aldus Van Gucht in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Er zijn een aantal strenge maatregelen uitgevaardigd, maar het effect daarvan zullen we pas tegen het einde van de maand kunnen opmeten. Ondertussen stijgen de cijfers heel sterk door, vooral in het zuiden van het land."

"Dan is het de grote vraag of we in de tussentijd nog moeten verstrengen dan wel of we vertrouwen hebben dat de reeds genomen maatregelen de zaak gaan doen keren. Daar moet je stalen zenuwen voor hebben. Het is een terechte vraag om te zien of men bijvoorbeeld in Luik nog strengere maatregelen moet nemen, om toch niet te gaan flirten met de maximumcapaciteit."

Personeel Waalse woonzorgcentra gaat elke week speekseltest gebruiken

Het personeel van de Waalse woonzorgcentra gaat elke week zelf een speekseltest uitvoeren voor het coronavirus. De regering maakt 7 miljoen euro vrij om de tests aan te kopen. Het gaat om een onderdeel van het nieuwe Waalse budget van 154,4 miljoen euro dat vandaag werd uitgetrokken om de crisis aan te pakken.

"Gezien de huidige fase in de crisis, vinden we het belangrijk om het personeel in de woonzorgcentra elke week te testen", zei minister van Volksgezondheid Christie Morreale. "Als er positieve gevallen worden ontdekt met de speekseltest, zullen er tests met neuswissers worden uitgevoerd. Beide systemen zijn complementair."

Daarnaast trekt de Waalse regering nieuwe budgetten uit voor de sectoren die het hardst worden getroffen. Er gaat 81,6 miljoen euro naar de horeca en 72,8 miljoen naar bedrijven en zelfstandigen die grote hinder ondervinden van de crisis. Zij kunnen een tegemoetkoming krijgen tot 30 procent van hun kwartaalomzet, waar dat vroeger slechts 15 procent was.

Er komt bovendien een specifiek steunmechanisme voor de dienstenchequebedrijven. Zij krijgen een forfaitair bedrag van 5.000 euro.

"Er zijn geen gebaande paden", zei Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) bij de voorstelling van de nieuwe budgetten. "We zoeken zelf onze weg." Hij legde een grote nadruk op de individuele en collectieve verantwoordelijkheid en zei dat er vrijdag, bij het volgende Overlegcomité, ongetwijfeld striktere maatregelen zullen worden bekendgemaakt.

Testpersoon voor coronavaccin van Oxford/AstraZeneca overleden in Brazilië

In Brazilië is een vrijwillige deelnemer aan het klinisch testprogramma van het Britse coronavaccin overleden. Dat heeft de universiteit van de stad Sao Paulo waar het onderzoek plaatsvond, bekendgemaakt. Het gaat om een Braziliaanse man die zich vrijwillig gemeld had om ingeënt te worden met het vaccin.

Dat vaccin is ontwikkeld door de Engelse universiteit van Oxford en door het farmaconcern AstraZeneca en werd beschouwd als een van de meest beloftevolle vaccins in ontwikkeling. Enkele weken geleden was de test even stilgelegd nadat een deelnemer in Europa ziek was geworden, maar toen is niet aangetoond dat er een verband was met het vaccin en werd het testprogramma dus snel hervat.

Ook nu is niet duidelijk of het overlijden te maken heeft met het vaccin. Dat wordt bij klinische testen enkel toegediend aan gezonde mensen die zich daar vrijwillig voor melden, maar verborgen aandoeningen zijn altijd mogelijk.

Duitse minister van Gezondheid Jens Spahn is besmet met coronavirus

In Duitsland is minister van Gezondheid Jens Spahn (CDU) positief getest op het coronavirus. Dat heeft het ministerie in Berlijn bekendgemaakt. Spahn vertoont slechts lichte symptomen en heeft zichzelf thuis geïsoleerd. Er wordt nu onderzocht met wie Spahn recent contact gehad heeft. 

Volgens de tv-zender ARD heeft Spahn vanochtend deelgenomen aan een kabinetsraad waar ook bondskanselier Angela Merkel aanwezig was. De kans op besmetting zou echter zeer klein zijn omdat de ministers mondmaskers dragen en ver van elkaar zitten. De regering gaat dus vooralsnog niet in quarantaine. 

Spahn is een kopstuk van de conservatieve CDU van bondskanselier Merkel en was enkele jaren geleden kandidaat voor haar opvolging. Hij is de eerste minister die in Duitsland besmet geraakt. Wel raakte eerder de Duitse president Frank-Walter Steinmeier (SPD) besmet. Die zit sinds het weekend thuis in quarantaine.

UZ Brussel voert alleen nog noodzakelijke chirurgische ingrepen uit

De Brusselse ziekenhuizen en met name het UZ Brussel zien het aantal opgenomen patiënten die besmet zijn met het coronavirus verder stijgen. In het UZ wordt de gewone zorg opnieuw uitgesteld en enkel noodzakelijke en dringende chirurgische ingrepen worden nog uitgevoerd. Het ziekenhuis richt ook weer een "medium care"-afdeling in.

Die verpleegeenheid wordt ingezet voor patiënten die het beter stellen na een verblijf op de dienst intensieve zorg, maar nog niet naar een verpleegeenheid voor niet-kritische zorgen kunnen omdat ze nog niet-invasieve beademing nodig hebben. Omgekeerd kan een COVID-19-patiënt, die op een gewone verpleegeenheid achteruitgaat maar nog niet in een kritieke toestand verkeert, eerst verzorgd en nauw opgevolgd worden in deze "medium care"-eenheid.

Meest gelezen