Lugubere ontdekking op kerkhof Beernem: "Grafzerken werden gebruikt als stortplaats"

De graven die op de begraafplaats in Beernem zijn opengemaakt, zijn gebruikt om bouwafval te dumpen. Dat heeft de politie ontdekt. Enkele dagen geleden kreeg de gemeente melding van een aantal grafstenen die lichtjes verschoven waren op de begraafplaats Sint-Amandus. 

Het is een compleet mysterie wat de bedoeling is van de dader of daders. De grafstenen zijn erg zwaar. "Als ze wilden sluikstorten, dan zijn er eenvoudigere mogelijkheden", zegt burgemeester Jos Sypré (CD&V). Hij besliste om alle 1.000 grafzerken op de 7 begraafplaatsen van Beernem één voor één te controleren.

Ondertussen blijft het aantal beschadigde grafzerken oplopen. Naast de begraafplaats Sint-Amandus is er ook op een ander kerkhof schade: 22 grafzerken in totaal. "Details kan ik niet geven", zegt korpschef Veerle Dhont van de politiezone Het Houtsche. "De daders dumpten oude materialen die enkel nog goed zijn voor het containerpark. Het zijn geen nieuwe werfmaterialen die we daar gevonden hebben." 

Van mengkranen tot oude werfradio's

De politie haalde ondertussen al oud ijzer en materiaal uit de graven. Gestolen goederen was de eerste logische denkpiste, maar uiteindelijk blijkt het dus om afval te gaan. Dat gaat van mengkranen tot stukken zink en oude werfradio’s. In de holle ruimte onder de dekplaten lag er van alles. 

De politie vermoedt dat het dumpen al eventjes bezig was. Maar doordat de schade met het blote oog niet goed zichtbaar is, is het niet eenvoudig om te onderzoeken.

(Lees voort onder de foto)

"Wie doet nu zo iets?"

"Waarom doen mensen zo iets", zegt een man die naar het graf van zijn geliefde kwam kijken. "Ik hoorde dat er zelfs schoppen teruggevonden zijn. Zo iets doe je toch niet. Hopelijk vinden ze snel de dader."

"Ik weet niet of ze het graf van mijn familielid beschadigd hebben", zegt een bezoekster. "Daarom kom ik gauw even kijken. Ik snap niet hoe die persoon zo laag kon vallen. Pure grafschennis is het."

De begraafplaatsen in Beernem waren eventjes dicht voor het onderzoek en om alles op te ruimen. Maar vandaag gaan ze weer open.

Meest gelezen