Mechelse scholen strijden mee tegen kinderarmoede: "De noden zijn groot"

De Stad Mechelen geeft in totaal een half miljoen euro aan lokale initiatieven die gezinnen in armoede kunnen helpen. Daartoe behoort ook de Sint-Pietersschool. Met de structurele ondersteuning wil de school een coördinator aanstellen om vrijwilligers te coachen en gezinnen naar juiste instanties te leiden. "We merken dat veel gezinnen vaak nog met vragen zitten", zegt directeur Dirk Letens.

De Stad Mechelen wil kinderarmoede halveren tegen 2025, dat staat in haar bestuursakkoord. Ook scholen krijgen nu geld om dat probleem mee aan te pakken. De stad geeft in totaal een half miljoen euro aan veertien lokale initiatieven die gezinnen in armoede kunnen helpen. Daar zijn ook twee scholen bij, het Scheppersinstituut en de Sint-Pietersschool. Die laatste heeft al vrijwilligers die gezinnen met problemen naar de bevoegde instanties doorverwijzen, maar daarvoor is nog meer coördinatie nodig.

Coördineren van vrijwilligers

"Wij dienden een projectaanvraag in, omdat we merken dat de noden groter zijn dan wat wij als school kunnen aanbieden", zegt directeur Dirk Letens. Concreet zal de school nu een coördinator aanstellen om haar vrijwilligers aan te sturen en te coachen. Ook wil men een breder netwerk opbouwen rond de school. "We moeten gezinnen in kansarmoede sneller opmerken, om met hen een vertrouwensband op te bouwen en hen vervolgens naar juiste organisaties te leiden." 

We willen gezinnen in kansarmoede naar de juiste organisaties kunnen leiden

Directeur Dirk Letens

Grote nood en veel vragen

De Sint-Pietersschool zag eerder al hoe maar weinig gezinnen geïnformeerd zijn over de verschillende ondersteuningsmogelijkheden bij kansarmoede. Tijdens de afgelopen coronaperiode waren er dan ook veel vragen en was er nog meer nood aan hulp. "Onze leerkrachten zijn bij de mensen thuis langsgeweest en aanvankelijk hadden zij geen vragen. Na hen toch systematisch aan te spreken, hoorden we de verschillende verhalen", vertelt Letens.

Het kost dus veel energie om de eerste drempels bij de gezinnen in kwestie te overstijgen, maar daar zou de structurele ondersteuning van de stad nu bij moeten helpen. De manier waarop de twee Mechelse scholen de armoede aanpakken, zal door de stad ook op andere plaatsen worden toegepast. 

Meest gelezen