Microbioloog Emmanuel André (KU Leuven): "Nieuwe lockdown is enige middel dat we nog hebben"

Nu de coronacijfers maar blijven oplopen, gaan stemmen op om een nieuwe lockdown in te voeren om het virus te verslaan. Microbioloog Emmanuel André (KU Leuven) is bijzonder verontrust, in de eerste plaats over de evolutie in de provincies Luik en Henegouwen en in Brussel, samen goed voor zo'n 60 procent van het aantal bevestigde besmettingen in ons land. Hij wijst erop dat de cijfers slechter zijn dan toen de eerste lockdown werd ingevoerd, in maart.

"Vandaag moeten we dit durven zeggen, vandaag moeten we durven spreken over een lockdown of een nieuwe lockdown", zegt Emmanuel André in het het RTBF-middagjournaal. In het voorjaar was André samen met Steven Van Gucht woordvoerder van het crisiscentrum.

Bekijk het gesprek met Emmanuel André uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

We lopen recht op een muur af

Microbioloog Emmanuel André (KU Leuven)

Voor André is er geen andere optie meer. "We moeten ons niet meer afvragen wat we moeten sluiten, we moeten ons vandaag afvragen wat we nog open laten. Wat hebben we vandaag nodig?" Veel keuzemogelijkheden blijven er niet over. "We hebben een erg kleine manoeuvreerruimte. We moeten ons focussen op het gezondheidssysteem. We horen nu al weken de alarmkreten uit de ziekenhuizen."

"Dan blijft er nog een klein beetje ruimte over om maatschappelijke keuzes te maken", aldus André. "Welke dingen laten we moreel gezien nog werken? Al de rest moeten we sluiten, want we lopen recht op een muur af."

In regeringskringen zijn er voor zover bekend geen plannen om tot een nieuwe lockdown over te gaan.

We zitten in een toestand waarbij onze systemen bijna verzadigd zijn

Microbioloog Emmanuel André (KU Leuven)

Emmanuel André ergert zich aan het geaarzel. "Wat alles nog erger maakt, is dat aarzelen, de tijd die overblijft om iedereen te overtuigen dat het tijd is om actie te ondernemen, dat aarzelen om iets te doen." Hij wijst op het gevaar van ontkenners die de bevolking op sleeptouw nemen, een verwijzing naar de uitspraken van Jean-Luc Gala, infectioloog en diensthoofd van het Saint-Luc-ziekenhuis in Brussel. Die houdt vol dat de toestand minder erg is dan men laat uitschijnen.

André hamert erop dat de cijfers vandaag slechter zijn dan in maart, voor de eerste lockdown. "We zitten in een toestand waarbij onze systemen bijna verzadigd zijn. Zelfs als men positieve tendenzen meent te ontwaren, blijven de cijfers elke dag stijgen."

Bekijk hieronder een fragment van het gesprek met Emmanuel André in het RTBF-middagjournaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen