MR-voorzitter Bouchez wil strengere maatregelen: "Langs Franstalige kant is niet iedereen zich bewust van de ernst"

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wil dat de huidige coronamaatregelen snel verstrengd worden. De leider van de Franstalige liberalen pleit er onder meer voor om geen publiek meer toe te laten bijvoorbeeld in het profvoetbal en de competitie in de amateursporten stil te leggen. Bouchez ziet ook een verschil tussen Vlaanderen en Franstalig België: volgens hem dringt de ernst van de situatie nog niet echt door bij veel Franstalige Belgen.

“Langs Franstalige kant heb ik de indruk dat niet iedereen zich vandaag bewust is van de ernst van de situatie”, zegt Bouchez tegen VRT NWS. “Het medisch personeel luidt de alarmbel, ook een aantal experten doen dat, maar vandaag zitten we met halve maatregelen”, vindt hij. 

“Naar mijn aanvoelen is men zich in Vlaanderen meer bewust van het gevaar. Misschien is het beter uitgelegd, misschien zijn de virologen meer en anders in de Vlaamse media gekomen. Hoe het ook zij: we moeten vérder gaan.”

Vrijdag

“Daarom wil ik een dubbel signaal geven”, verduidelijkt Bouchez  “Eén, respecteer de regels 100 procent, en twee, we moeten binnen afzienbare tijd de regels strenger maken, want de discussies over de horeca en de sport zijn voorbijgestreefd. We moeten algemene, brede en ingrijpende maatregelen nemen.” En dat moet vrijdag al gebeuren, door het Overlegcomité, de vergadering van de verschillende regeringen van België.

Volgens de voorzitter van de Franstalige liberalen mogen er maximaal 100 besmettingen per 100.000 inwoners zijn, om het virus onder controle te krijgen. "We zitten nu aan 850", stelt hij vast. "De mensen zijn niet noodzakelijk op de hoogte van de cijfers. Als we zo voortdoen, zullen we in de komende weken tot een verzadiging van de ziekenhuiscapaciteit komen zei de MR-voorzitter vanochtend in het radioprogramma “Matin Première”, van de Franstalige omroep RTBF.

Regels respecteren

Volgens Bouchez respecteert maar een Belg op de twee de algemene veiligheidsmaatregelen. Naast het respecteren van die regels zoals voldoende afstand bewaren, is er volgens de MR-voorzitter ook een uitbreiding nodig qua mondmaskers. Het dragen van een mondmasker moet dus meer verplicht worden.

Ook wil Bouchez bij de amateursporten de competitie stopzetten tot en met eind november. Bij de professionele sportclubs wil hij de competitie voortzetten zonder publiek. "Hoe krijg je aan een restauranthouder uitgelegd dat hij moet sluiten, terwijl hij zaterdag de wedstrijd Brugge-Standard met publiek ziet, wanneer hij de televisie aanzet? "

Voorts zegt de Franstalige liberaal dat de scholen pas zo laat als mogelijk gesloten kunnen worden. Hij hoopt dat het niet zover zal moeten komen.

Meest gelezen