Nederlandse koning Willem-Alexander betuigt spijt over vakantie in Griekenland: "Pijn uw vertrouwen te hebben beschaamd"

De Nederlandse koning Willem-Alexander heeft voor het eerst gereageerd op de commotie over zijn gezinsvakantie naar Griekenland. De familie vertrok vrijdag op vakantie en brak zaterdag de reis af wegens de storm aan kritiek die er was ontstaan. "Onze reis naar Griekenland heeft bij heel veel Nederlanders hevige reacties opgeroepen. Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben", laat het koningspaar weten in een persoonlijke videoboodschap.

Vrijdag raakte bekend dat de Nederlandse koning Willem-Alexander met zijn familie op vakantie was vertrokken naar Griekenland. Hoewel de reis binnen de geldende coronamaatregelen in Nederland viel, veroorzaakte de vakantie heel wat ophef. Willem-Alexander besloot vervolgens om zijn gezinsvakantie in Griekenland af te breken.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ons eigen besluit om terug te keren is genomen vanuit het besef dat we niet hadden moeten gaan

Nederlandse koning Willem-Alexander

Sinds vorige week dinsdag zijn er in Nederland veel strengere maatregelen ingegaan. Cafés en restaurants zijn gesloten. Na 20 uur mag ook niemand nog alcohol verkopen of in de openbare ruimte drinken. Een huishouden mag nog maximaal drie gasten per dag uitnodigen en vriendengroepen mogen met niet meer dan vier mensen samenkomen, mits de nodige afstand. Er is geen publiek meer toegelaten bij sportactiviteiten en kantines blijven gesloten. Daarnaast worden alle evenementen verboden. Winkels mogen ook geen koopavonden meer organiseren en moeten sluiten om 20 uur. Thuiswerken blijft de norm en iedereen vanaf 13 jaar zal een mondmasker moeten dragen. 

De Nederlandse regering had vorige week ook opgeroepen om zo weinig mogelijk naar het buitenland te reizen. Nederlanders moeten zich aan al deze maatregelen houden en zijn daarom niet tevreden met de gezinsvakantie van de koning. Premier Mark Rutte kreeg dit weekend ook al veel kritiek, omdat hij de reis toeliet.

Met spijt in ons hart richt ik me tot u. Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben

Nederlandse koning Willem-Alexander

Nu heeft het Nederlandse koningspaar voor het eerst gereageerd op de commotie over hun gezinsvakantie. Via een persoonlijke videoboodschap op sociale media betuigen ze spijt en geven ze toe dat de reis naar Griekenland heel onverstandig was.

"Met spijt in ons hart richt ik me tot u. Onze reis naar Griekenland heeft bij heel veel Nederlanders hevige reacties opgeroepen. Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben", aldus koning Willem-Alexander. "Het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de nieuwe beperkingen. Ons eigen besluit om terug te keren, is genomen vanuit het besef dat we niet hadden moeten gaan." 

Verder benadrukt Willem-Alexander nog dat het voor iedereen een moeilijke tijd is. "We blijven ons samen met u inzetten om het coronavirus eronder te krijgen. Zodat iedereen in ons land daarna het gewone leven weer kan oppakken zodra het kan."

In onderstaande Facebookpost kan je de videoboodschap van koning Willem-Alexander en koningin Maxima bekijken:

Meest gelezen