Videospeler inladen...

Betogers beschoten met scherp in Nigeria, "verschillende doden" volgens getuigen 

Tijdens een verboden manifestatie in de grootste Nigeriaanse stad Lagos hebben soldaten of andere ordediensten de betogers beschoten. Volgens getuigen en mensenrechtenorganisatie Amnesty International zijn er verschillende doden gevallen. In Nigeria wordt al twee weken betoogd tegen buitensporig politiegeweld. 

Na twee weken van protest was er een avondklok ingesteld in Lagos, het zakencentrum en de grootste stad van Nigeria. Maar een grote groep betogers overtrad het uitgaansverbod en hield gisteravond een sit-in aan de Lekki-tolpoort, een bekend plein in de stad. Het protest verliep vreedzaam. Maar toen de avondklok inging, werden de straatlampen gedoofd en werd er plots op de betogers geschoten, zeggen getuigen.

Herbekijk hieronder ook de journaalreportage over de situatie in Nigeria: (lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

Fotograaf Inyene Akpan vertelde achteraf aan persbureau AP dat "meer dan 20 soldaten aan de tolpoort aankwamen en het vuur openden. Volgens hem werden twee mensen gedood. Andere bronnen spreken over 10 dodelijke slachtoffers. De lokale overheid heeft het over 30 gewonden.

De situatie is onduidelijk, omdat soldaten het plein gebarricadeerd hielden en zelf lichamen weghaalden. Ambulances werden volgens de getuigen niet toegelaten. Ook op sociale media zijn bloederige taferelen de wereld ingestuurd. (Lees verder onder tweet)

Het Nigeriaanse leger heeft gezegd dat er geen soldaten betrokken waren bij de schietpartij. Hoeveel doden en gewonden er zijn gevallen en wie de de schoten heeft afgevuurd, daarover bestaat nog geen duidelijkheid. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International liet gisteravond al weten dat het geloofwaardige bewijzen heeft dat er verschillende slachtoffers zijn. 

Het bloedige incident gisteravond in Lagos is het voorlopige hoogtepunt van twee weken onrust in Nigeria. Daar zijn op verschillende plaatsen betogingen gehouden uit protest tegen het hardhandige optreden van de politie. De omstreden politie-eenheid SARS (Special Anti-Robbery Squad) die ingrijpt tegen misdadigers, staat bekend om haar brutaliteit. Na een aantal betogingen is de eenheid ontmanteld. "Maar de agenten zijn in andere eenheden ondergebracht en er is nog niemand vervolgd", zegt Lore Van Welden van Amnesty International.

De mensenrechtenorgansatie is verontwaardigd dat er met scherp is geschoten op mensen die precies betogen om het politiegeweld aan te klagen. "Dit is een kranzinnige situatie. Het is de hoogste tijd dat de overheid een einde maakt aan het politiegeweld. Die politie moet de burgers net beschermen en hen niet doden."

De overheid moet ingrijpen want de politie moet de burgers net beschermen en hen niet doden 

Lore Van Welden, Amnesty Vlaanderen

Ook de vroegere Amerikaanse senator en gewezen presidentskandidate Hillary Clinton heeft haar afschuw uitgesproken tegen het optreden van de ordediensten. 

Meest gelezen