NASA/Goddard/University of Arizona

Onbemande ruimtesonde verzamelt materiaal van ruimterots op 333 miljoen kilometer van de aarde

Het is de Amerikaanse ruimtesonde OSIRIS-REx waarschijnlijk gelukt om materiaal van een ruimterots op bijna 333 miljoen kilometer afstand van de aarde te verzamelen. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vannacht laten weten. De missie om het materiaal te verzamelen, verliep "zoals gepland". 

De OSIRIS-REx maakte aan het begin van de nacht van dinsdag op woensdag contact met de aardappelvormige asteroïde Bennu. De ruimtesonde zette de afdaling tot een paar meter boven de ruimterots volgens planning in en met een soort stofzuigerslang werd er enkele seconden geland op Bennu om stenen en stof te verzamelen.

Het doel was om ten minste 60 gram stof, steenpuin en stukjes rots te verzamelen, en eventueel meer dan een kilogram. Daarna heeft de ruimtesonde weer afstand genomen van de asteroïde.

"Touchdown bevestigd", meldde NASA rond 00.12 uur. De daadwerkelijke landing vond 18,5 minuten eerder plaats, maar het duurde zo lang voordat het teruggestuurde signaal het commandocentrum van NASA had bereikt. Het zal pas ten vroegste zaterdag duidelijk worden of de operatie ook echt is geslaagd en hoeveel materiaal er juist werd verzameld. De sonde kan ook pas een bevestiging of een foto doorsturen als hij weer in een baan rond de asteroïde is gekomen en nadat hij zijn batterijen heeft opgeladen.

(lees door onder de tweet)

De sonde werkt helemaal zelfstandig, de afstand naar de aarde is zo groot dat de vluchtleiding niet kan ingrijpen. De ruimtesonde begint nu aan een lange reis terug naar de aarde; in 2023 moet hij weer op aarde landen. Het opgehaalde materiaal en zijn chemische samenstelling moet wetenschappers in staat stellen meer te leren over het ontstaan van ons heelal. Bennu is immers een heel oude brok, die meer inzicht kan brengen over het ontstaan van ons zonnestelsel zo'n 4,5 miljard jaar geleden. 

De missie kost zo'n 1 miljard dollar. Indien de poging van woensdagochtend mislukt zou zijn, kan worden beslist om het in januari nog eens te proberen.

Asteroïde Bennu is heel oud en kan inzicht verschaffen over het ontstaan van ons zonnestelsel 4,5 miljard jaar geleden

Bekijk hieronder de journaalreportage over de NASA-missie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen