Onderwijsminister Weyts: "Op termijn moet iedere leerling een laptop krijgen"

Op termijn moet iedere leerling in Vlaanderen een laptop krijgen met internetverbinding. Dat belooft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in een reactie aan VRT NWS op de "Pano"-uitzending van gisterenavond. Daaruit bleek dat de meest kwetsbare leerlingen tijdens de lockdown uit de boot vielen omdat ze vaak niet over een eigen laptop beschikten om thuis online de lessen te volgen. 

De uitzending van "Pano" heeft duidelijk gemaakt dat ons Vlaamse onderwijs een grote achterstand heeft op het vlak van digitalisering. "We moeten vaststellen dat de helft van onze schoolgebouwen ouder zijn dan 50 jaar", zei onderwijsexpert Wouter Duyck (UGent) gisteren in de "Pano". "Heel vaak hebben die gebouwen geen of heel slechte wifi. Kinderen en ook leerkrachten hebben vaak geen laptop."

Vooral dat laatste was tijdens de lockdown een groot probleem, want het is nu eenmaal moeilijk om afstandsonderwijs te volgen als je geen computer of internetverbinding hebt. Sommige leerlingen zijn wekenlang van de radar verdwenen. Veel kwetsbare leerlingen hebben daardoor een grote leerachterstand opgelopen. Het is niet zo dat de scholen zelf overschotten aan computermateriaal kunnen uitlenen aan hun leerlingen bijvoorbeeld.

Momenteel zouden basisscholen minder dan 70 eurocent per leerling per jaar krijgen om te besteden aan informatica. Bij de middelbare scholen is dat iets meer, maar het blijft minder dan één euro per leerling per jaar. Het is vaak niet evident om daar de bestaande ICT-infrastructuur mee te onderhouden, laat staan te investeren in nieuwe computers. Er zijn dus grote investeringen nodig om het onderwijs verder te digitaliseren.

Weyts wil naar eigen zeggen van de coronacrisis gebruik maken om die digitale achterstand weg te werken zelfs naar een voorsprong te gaan. "We gaan ettelijke miljoenen investeren in digitalisering", belooft Weyts. "Op termijn moet elke leerling een laptop met een internetverbinding krijgen." Een exacte timing kan de Onderwijsminister nog niet voorleggen, maar gezien de omvang van die belofte kan dat wel even duren: in het lager en secundair onderwijs samen zitten ongeveer 934.000 leerlingen.

Meest gelezen