AGF Foto All rights reserved.

Paus steunt samenlevingscontract voor koppels van zelfde geslacht: "Ze hebben het recht om als familie te leven"

In een documentaire die vandaag voorgesteld is, heeft paus Franciscus zijn openlijke steun uitgesproken aan het wettelijk samenleven van mensen van hetzelfde geslacht. Het gaat wel om een samenlevingscontract, niet om een huwelijk, maar het is wel baanbrekend in de kerk.

"Er moet een burgerlijke verbinding komen zodat holebi-koppels wettelijke bescherming krijgen. Ik ben daar eerder al voor opgekomen", zei paus Franciscus in de documentaire "Francesco" die vandaag is voorgesteld.

Homoseksuelen zijn kinderen van God en hebben het recht om in gezinsverband te leven

Paus Franciscus

Volgens regisseur Jevgeni Afineevski spreekt de paus zich daarin zonder omwegen uit voor een burgerlijk samenlevingscontract voor mensen van hetzelfde geslacht. De paus zegt dat hij eerder als aartsbisschop van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires een gelijkaardig pleidooi heeft gehouden. Het is wel de eerste keer dat hij dat zo openlijk zegt sinds hij in 2013 verkozen werd tot hoofd van de katholieke kerk. 

Nu doet hij dat dus wel. "Homoseksuelen zijn kinderen van God en hebben het recht om als een familie te leven. Niemand zou zich daarover slecht moeten voelen", zegt de paus in de documentaire. "Wat ze nodig hebben, is een wettelijk samenlevingscontract zodat ze wettelijk beschermd zijn."

Het is niet de eerste keer dat de paus een gebaar maakt richting holebi's, maar het gaat wel om de meest duidelijke stellingname. Eerder had hij in een discussie over homoseksuele koppels de vraag gesteld: "Wie ben ik om te oordelen?". 

De kwestie van holebi-koppels ligt erg gevoelig in de kerk en wellicht heeft de paus jaren gewacht met zijn uitspraken omdat hij tegenstand vreesde vanuit de conservatieve hoek en wellicht vreest hij vooral verdeeldheid in de kerk wereldwijd. 

Meest gelezen