Prins Lodewijk van Zoerle-Parwijs

Louis van Dievel waagt zich aan een schrijven naar koning Filip. Zijn ambitie: ten paleize op de koffie verschijnen, zoals het hem toekomt.

Sire,

Ik heb nog overwogen om u met “cher frère” aan te spreken maar dan had u deze brief misschien meteen ver van u vandaan geworpen om vervolgens ergens in een wandkast in uw paleis te gaan schuilen. Toch is het zo: wij zijn halfbroers. En nee, ik ben geen fantast die een slaatje wil slaan uit de recente opzienbarende evoluties in de koninklijke stamboom. Ik ben echt familie. Het zit namelijk zo.

Kleurenwiezen

In zijn jonge en wilde jaren kwam uw vader haast elke zondagmiddag kaarten in café De Lindeboom in Zoerle-Parwijs, kleurenwiezen om precies te zijn. Dat had u niet gedacht, mijn gedacht! Het ging er altijd fel aan toe aan de kaarttafel. Uw vader kon- in het Vlaams! - vloeken als de beste, wanneer de kaarten niet naar zijn goesting waren of als hij de andere kleurenwiezers van tafel speelde. Hij rookte zelf gerolde sigaretten en dronk het liefst Pale Ale. Van wie ik dat weet? Van mijn moeder, tiens, die daar in de tijd als negentienjarige pronte boerendochter de glazen vulde en rondbracht en de hoofden op hol bracht. Alle stamgasten van het café hadden het altoos op het bevallige achterste van mijn moeder gemunt, maar de hand van de oude koning bleef altijd het langst liggen. En van het een kwam het ander, nietwaar? 

Een postkaart met Kerstmis

Mijn moeder is dan hals over kop getrouwd met Medard Verwimp, mijn officiële vader. Ik heb nog zeven broers erbij gekregen, maar ik was de enige met een blonde krullebol terwijl mijn broers allemaal sluike rossekoppen zijn.

‘Wij hebben hem op de dorpel gevonden,’ antwoordde mijn vader altijd als iemand weinig subtiel naar het opmerkelijke fysieke verschil tussen mij en broers informeerde.

Ieder jaar met kerstmis kreeg ik een postkaart, afgestempeld in Laken.

Joyeux Noël de la part de ton oncle Albert”, luidde de onveranderlijke boodschap.

Mijn moeder moest altijd een beetje wenen als de facteur die schone en dure kaart bracht. Op mijn vraag wie toch die mysterieuze nonkel Albert was, kreeg ik evenwel nooit een antwoord.

Ik zou u die kerstkaarten graag tonen - ik bewaarde ze namelijk in een schoendoos onder mijn bed, maar onze va heeft ze eens gevonden en heeft ze allemaal in de stoof gesmeten.

Het is pas op haar sterfbed dat mijn moeder het grote geheim van mijn koninklijke afkomst heeft onthuld.

Aan de koninklijke boezem

Sire, nu uzelve en vervolgens uw (en mijn) vader onze halfzuster Delphine aan de koninklijke boezem hebben gesloten, durf ik te hopen dat mij niet dezelfde lange lijdensweg te wachten staat om mijn rechten als prins te laten gelden. Ik kan u verzekeren dat ik dit niet om het geld doe, al zou een klein deeltje van de toekomstige erfenis meer dan welkom zijn. Ik heb namelijk maar een klein preeke als kantonnier bij de gemeente. Een erkenning van uwentwege zou ook een einde maken aan de venijnige spotternijen die ik aldoor moet ondergaan wanneer ik in café De Lindeboom prat ga op mijn edele afstamming. In het café hangt overigens nog altijd een vergeelde foto van de kaartende prins-losbol!

Mijn droom was, sire, om net als Delphine met u voor de camera te mogen poseren na een gezellige babbel met taart en koffie erbij in uw knusse kasteel. Maar dat was helaas buiten de waard (uw minister Frank Vandenbroucke) gerekend, die de nauwe contacten tot één persoon per gezin heeft beperkt. Maar van zodra die hele coronamiserie achter de rug is, hoop ik stellig  op een uitnodiging. Het mag via een postkaart zijn.

Uw toegenegen halfbroer en trouwe onderdaan,

Lodewijk van Zoerle-Parwijs

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen