"Justitia", rechtbank voor grootste processen van ons land in opbouw op oude NAVO-site: al in december eerste zittingen

In december zal in Brussel de nieuwe rechtbank 'Justitia' opengaan op de oude NAVO-site. Dat bevestigt het federaal parket. De werken daar zijn enkele weken geleden begonnen. De bedoeling is dat de grootste Brusselse processen er plaatsvinden. Daar is onder meer door de coronacrisis extra nood aan. Ook het grootste proces van ons land, namelijk dat rond de aanslagen van 22 maart, zal er georganiseerd worden. Volgende maand zal de raadkamer daar al beslissen welke verdachten precies voor de rechter moeten komen.

Het proces rond de aanslagen van 22 maart 2016 bezorgde justitie de voorbije jaren behoorlijk wat kopzorgen. Het is een ongezien groot proces, met 900 betrokken partijen. Voeg daar een aantal legers advocaten bij en je begrijpt waarom het Brusselse Justitiepaleis niet meteen de ideale plek leek om dit proces te houden. Bovendien zou het een assisenproces moeten worden. Dat betekent een lang proces - schattingen gaan zelfs tot 9 maanden - én de nood aan een grote jury.

Na lang zoekwerk kwam plots de oude NAVO-site in het Brusselse Haren in het vizier. Ruim 2 jaar geleden verhuisde de NAVO naar een nieuw gebouw, en de oude site kwam dus vrij te staan. En zo bemachtigde justitie uiteindelijk de sleutel van de site om er een rechtbank te bouwen.

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

En toen kwam corona. Toch zorgde die crisis niet voor grote problemen voor de voorbereiding van de werf of voor de werken op de site. Integendeel, het bezorgde de site nóg meer relevantie. Want het Brusselse Justitiepaleis werd niet enkel te klein voor het proces rond de aanslagen, er stonden nu nog een hele reeks andere zittingen op de agenda die door de scherpe coronamaatregelen niet zomaar meer georganiseerd konden worden. En gewoon een aantal mensen minder binnenlaten in de zaal, zo werkt dat niet bij justitie uiteraard. Zo kwam de beslissing om ook andere rechtszaken toe te laten in de nieuwe rechtbank op de oude NAVO-site. Een heel aantal grote Brusselse processen zullen er nu plaatsvinden. De nieuwe rechtbank kreeg de naam "Justitia". En die is ontzettende welgekomen, klinkt het bij justitie. "Als we die grote processen in het Justitiepaleis hadden gehouden, dan had dat aanpassingen vereist. En bovendien riskeerden die processen gedurende hun duur het hele Justitiepaleis lam te leggen", zegt Wenke Roggen van het federaal parket. "Dus dit is echt een hele ontlasting voor het Justitiepaleis."

Dit is echt een hele ontlasting voor het Justitiepaleis

Wenke Roggen, federaal parket

Al in december zullen de eerste zittingen plaatsvinden op de nieuwe rechtbank. Voor de eerste fase van de werf, zullen er dan ook drie grote zittingszalen gebouwd worden, die in verbinding staan met elkaar. Op 7 en 18 december zal de raadkamer er beslissen welke verdachten voor de rechter zullen moeten komen voor het proces rond de aanslagen.  Wanneer die zittingen voorbij zijn, is er dus ook ruimte voor andere grote Brusselse processen. 

In een tweede fase zal gewerkt worden aan de plek waar het uiteindelijke proces rond de aanslagen moet plaatsvinden. Dat wordt normaal een assisenproces. In de grootste zaal van de site zal die assisenzaal gebouwd worden. Er worden daarnaast nog 8 andere zalen voorzien, van waar de burgerlijke partijen het proces kunnen volgen. Zij moeten natuurlijk ook het woord kunnen vragen op het proces, maar dat wordt voorzien. "Er wordt een videolink en audiolink gemaakt die in de twee richtingen werkt, zodanig dat er perfect kan gevolgd worden maar ook kan gesproken worden, wat in de hoofdzaal dan volledig verstaan en gezien wordt", zegt Wenke Roggen van het federaal parket.

Lees verder onder de foto:

Een grafische weergave van hoe de assisenzaal rond het proces aanslagen er zou kunnen uitzien in de NAVO-zaal.

Het zal in elk geval geen evidentie worden om de site om te bouwen naar een hyperveilige en werkbare rechtbank. Het gaat niet enkel om stoelen en banken plaatsen, er moeten veilige routes voorzien worden, er zijn camera's, schermen en microfoons nodig en er moet op termijn ook een cellencomplex komen. Toch heeft zowel het bedrijf dat de werken organiseert als het federaal parket er vertrouwen in dat alles op tijd in orde komt. "Men heeft me verzekerd dat het mogelijk is en dat het lukt. Ze doen er ook al het mogelijke voor. Dus ik heb er vertrouwen in", aldus Wenke Roggen.

Meest gelezen