Advocaat Marc Dutroux bergt plan tot vervroegde vrijlating voorlopig op na "vernietigend" psychiatrisch rapport 

Een nieuw psychiatrisch rapport is "vernietigend" voor moordenaar en kindermisbruiker Marc Dutroux. Hij is en blijft een "psychopaat", luidt de conclusie. Zijn advocaat Bruno Dayez bergt het plan om Dutroux vervroegd vrij te krijgen voorlopig op, vertelt hij aan RTBF. 

"Een leugenaar, een manipulator en een psychopaat van de ergste soort." De bewoordingen van de psychiatrische experten logen er niet om bij de veroordeling van Marc Dutroux in 2004. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

16 jaar na die veroordeling - intussen zit Dutroux al 24 jaar in de cel - is er nu een nieuw, definitief rapport van psychiatrische experten. En het lijkt wel een echo uit het verleden. Want de experten concluderen dat Dutroux nog altijd een risico vormt voor de maatschappij.

Waarom nu dat nieuw psychiatrisch rapport?

Bijna dag op dag een jaar geleden besliste de rechter dat er een nieuw psychiatrisch rapport moest komen over Marc Dutroux. Het rapport kwam er op vraag van de advocaten van Dutroux, die al jaren proberen om Dutroux vrij te krijgen. "Voor altijd zeggen dat iemand een psychopaat is, lijkt me kort door de bocht", klonk het toen bij advocaat Bruno Dayez. 

In het nieuwe rapport, dat 90 pagina's telt, wordt Dutroux nog altijd omschreven als "een psychopatisch profiel". De advocaat van  Dutroux preciseert wat er exact instaat: "We praten over een asociale persoonlijkheid, zonder een greintje empathie, die narcistische en perverse trekken vertoont, maar ook seksueel sadistisch is. Anderzijds heeft hij geen mentale pathologie. Marc Dutroux is gezond van geest."

We praten over een asociale persoonlijkheid, zonder een greintje empathie, die narcistische en perverse trekken vertoont, maar ook seksueel sadistisch is

Bruno Dayez - advocaat Dutroux

Volgens het rapport is er ook geen enkele verbetering merkbaar bij Dutroux. "Wat de experten het meeste opvalt, is het feit dat Marc Dutroux geobsedeerd is om aan te tonen dat hij niets te maken heeft met de ontvoeringen van Julie en Mélissa of met de moord op An en Eefje. Hij heeft het gevoel dat hij oneerlijk veroordeeld is." 

Marc Dutroux werd in 2004 veroordeeld tot levenslang voor de ontvoering van zes meisjes, Julie, Mélissa, An, Eefje, Sabine en Laetitia. Hij sloot hen op en misbruikte hen. Hij vermoordde Julie, Mélissa, An en Eefje. 

Advocaat: "Slag van de hamer"

Volgens de verdediging van Dutroux is dit rapport een "slag van de hamer". De kans op vrijlating (die sowieso al minimaal was) lijkt nu helemaal verdwenen. "Dit is geen expertiseverslag, dit is een autopsierapport. Ik dacht oprecht dat de psychiaters iets anders zouden voorstellen dan hem simpelweg in de gevangenis te houden, ad vitam aeternam (tot in de eeuwigheid, red.). Er is geen uitweg, geen alternatief."

Dit is geen expertiseverslag, dit is een autopsierapport

Bruno Dayez - advocaat Dutroux

Het plan dat de advocaten hadden opgevat om hem vervroegd vrij te krijgen, belandt na dit rapport in de ijskast. "De tijd is niet rijp, we zullen het plan voor zijn vrijlating tot later moeten houden." Wel willen de advocaten de omstandigheden waarin Dutroux in de gevangenis zit, verbeteren. "Het gaat dan over kleine, belachelijke dingen, zoals een kapper, een fiets om oefeningen op te doen of toegang tot zijn medicatie."

Volgens Dayez heeft Dutroux het rapport ook zelf gelezen. Hij zou "verslagen" gereageerd hebben. 

Meest gelezen