IJsmolenhoeve

Scholen schrappen massaal bos- en buitenklassen, vrijetijdscentra maken zich zorgen

Veel basisscholen die bosklassen planden, schrappen de uitstap door de scherpere coronamaatregelen in het onderwijs. “Iedereen wordt hier technisch werkloos”, klinkt het bij de IJsmolenhoeve in Ronse. Ook bij andere vrijetijdscentra lopen de annuleringen binnen. 

“Het is een serieuze streep door onze rekening. Twee op de drie groepsuitstappen zijn al geannuleerd dit jaar. Het gaat dan om daguitstappen, bosklassen en sportdagen”, zegt Sander Waterloos van vrijetijdscentrum IJsmolenhoeve. Bij de eerste coronapiek vervielen al heel wat boekingen en nu dreigt hetzelfde te gebeuren. “We leven gelukkig niet alleen van scholen, er zijn ook bedrijfsbezoeken maar ook zij beginnen nu volop te annuleren. Dit dreigt echt een drama te worden. We hebben alle medewerkers al op technische werkloosheid gezet.”

Ook in het provinciaal domein Het Leen in Eeklo zien ze het aantal meerdaagse schoolbezoeken fors afnemen. "We krijgen de ene telefoon na de andere", zegt diensthoofd Alain Van Gijseghem.  "Gelukkig zijn we een overheidsinstantie en kunnen we dat opvangen. Het personeel krijgt andere taken. Het is vooral praktisch een hele rompslomp om de annuleringen rond te krijgen en ook de juiste mensen in te lichten."

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Wij hopen vurig dat we in april kunnen hervatten! 

Sander Waterloos van IJsmolenhoeve

Er is hoop om het jaar nog een beetje goed te maken door andere activiteiten. "Er kan op onze site ook gesport worden in groep, van op veilige afstand. We hopen dat dit nog kan blijven doorgaan", zegt Waterloos. Hij verwijst naar het geplande overleg vrijdag. Dan komen er mogelijk nog verscherpingen in de sport- en cultuursector. 

Er zijn minder groepen maar veel meer aparte bezoekers 

Alain Van Gijseghem, Het Leen in Eeklo

"Het aantal groepsbezoeken is fel verminderd maar we zien wel opvallend meer individuele bezoekers dan dezelfde periode vorig jaar. Dat is logisch want Het Leen is in de herfst op zijn mooist. Omdat we nu minder binnen- en buitenruimte moeten voorzien voor grote groepen, stellen we die ter beschikking van bedrijven of kleinere groepen om coronaproof samen te komen", besluit Van Gijseghem. 

kasto80

Meest gelezen