Stad Mechelen geeft 500 kwetsbare gezinnen een gratis laptop

De stad Mechelen geeft aan 500 kwetsbare gezinnen een gratis laptop. Dat doet ze met een deel van de coronasubsidies die de stad van de federale overheid kreeg. Zo wil men leerachterstand voorkomen bij jongeren uit gezinnen in kansarmoede. "We bezorgen de laptops eerst aan leerlingen van onze zomerschool, daarna aan andere kwetsbare gezinnen op basis van een kort sociaal onderzoek", vertelt Marina De Bie, schepen van Onderwijs (Groen). 

Tijdens de voorbije coronaperiode heeft de stad Mechelen al laptops uitgeleend aan kwetsbare jongeren, maar nu zal ze ook 500 nieuwe laptops gratis uitdelen aan gezinnen in kansarmoede. Dat doet het Sociaal Huis van Mechelen met een deel van de coronasubsidies die het van de federale overheid kreeg. Daarnaast krijgen nog eens 248 gezinnen een laptop die ze mogen lenen tot het einde van het schooljaar. Met het initiatief wil men een leerachterstand voorkomen bij kinderen zonder computer als er door corona afstandsonderwijs wordt gegeven.

Na een kort sociaal onderzoek bezorgen we de laptops bij gezinnen in kansarmoede

Schepen van Onderwijs, Marina De Bie (Groen)

"De eerste groep die een nieuwe laptop krijgt, zijn de jongeren die hebben deelgenomen aan onze zomerschool. Dat zijn kwetsbare jongeren waarbij we een grote digitale kloof opmerkten", vertelt schepen van Onderwijs Marina De Bie (Groen). "Er is nu ook een vraag naar de laptops vanuit scholen en enkele middenveldorganisaties die werken met mensen in kansarmoede. Op basis van een kort sociaal onderzoek zullen we ook bij hen laptops bezorgen."

Het stadsbestuur beseft daarbij dat niet alle jongeren evengoed overweg kunnen met de nieuwe technologie. Daarom stelt het een zogenoemde "ICT-buddy" ter beschikking waarbij de gezinnen in kwestie terecht kunnen voor extra begeleiding en de juiste skills. Daarnaast krijgen zij een sociaal tarief van Telenet en betalen ze 5 euro per maand voor internettoegang. 

Meest gelezen