Het samenscholingsverbod is ook vandaag weer massaal overtreden in Bangkok.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Thaise premier Prayuth wil noodtoestand in Bangkok opheffen "om de spanningen te verminderen"

In Thailand belooft premier Prayuth Chan-ocha om de noodtoestand die hij vrijdag heeft ingevoerd, op te heffen als gebaar naar de betogende jongeren. Die hebben zich de voorbije dagen overigens weinig aangetrokken van dat verbod en bleven massaal op straat komen om echte democratie en een inperking van de rol van de monarchie te eisen.

"Ik neem de eerste stap om de spanningen te verminderen", sprak de premier en voormalig militair leider Prayuth Chan-ocha verzoenend. Hij riep tegelijk de jonge betogers op om de problemen in het land via het parlement op te lossen. Dat zou volgende week in spoedzitting de politieke crisis in Thailand moeten bespreken.

Vorige week kondigde Prayuth de noodtoestand af in de hoofdstad Bangkok en liet hij de leiders van het studentenprotest arresteren. Daarop zette de oproerpolitie de harde middelen zoals traangas en het waterkanon in, maar dat kon de protestbeweging van studenten en scholieren niet onderdrukken. Het hele weekend door bleven die massaal op straat komen en stond de regering met haar verbodsbepalingen wat voor schut. Bovendien wilden de jongeren het betogingsverbod via de rechtbank ongedaan maken en wellicht wou Prayuth zich dat gezichtsverlies besparen. (Lees verder onder de foto).

Premier Prayuth Chan-ocha regeert Thailand sinds de meest recente staatsgreep van 2014..
Government House

Voor de zevende dag op rij zijn opnieuw duizenden jongeren komen betogen tot vlak bij het kantoor van de premier. De politie heeft cordons opgesteld rond de regeringsgebouwen, maar daar blijft het bij en ook de jongeren manifesteren doorgaans vreedzaam. Op enkele plaatsen bezetten ze pleinen en zitten tieners in schooluniformen op de grond hun huiswerk te maken.

De leiders van de protestbeweging hebben premier Prayuth vandaag een ultimatum gesteld. Ze willen dat hij binnen de drie dagen opstapt "anders krijgt hij het volk tegenover zich". Wat dat precies betekent, is niet duidelijk. Wel is vandaag opnieuw een jonge vrouw die het protest leidde, Patsavalee Tanakitvibulpon, opgepakt. Zij was een van de protestleiders die het ultimatum bekend heeft gemaakt. Begin augustus was ze ook al eens opgepakt. (Lees verder onder de foto).

In het geel geklede royalisten kwamen bijeen op de campus van de Ramkhamhaeng-universiteit.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Gisteren en ook vandaag waren er overigens in het geel (kleur van de monarchie) geklede tegenbetogers. Het ging weliswaar om een veel kleinere groep die met foto's van koning Maha Vajiralongkorn en koningin Suthida demonstreerden op de campus van de Ramkhamhaeng-universiteit in Bangkok.

Nu veeleer juridische strijd over de media

De echte strijd verplaatst zich nu overigens meer naar de rechtbanken. Zo heeft vandaag een rechter geoordeeld dat het verbod op een internetnieuwssite die banden heeft met de oppositie, illegaal is. De regering probeert kritische media die zich positief uitlaten over het protest te muilkorven. Volgens de rechter heeft de overheid echter onvoldoende aangetoond dat de nieuwssite "illegale berichten verspreidt". 

Het jongerenprotest woedt al sinds februari toen een nieuwe en belangrijke oppositiepartij door justitie ontbonden werd (een beproefde tactiek van het regime in Thailand). 

De jongeren eisen het ontslag van de regering van Prayuth die in 2014 als legerleider de macht heeft gegrepen. Ze verwerpen ook de grondwet die het leger grote invloed geeft en willen de rol van de monarchie inperken. Dat laatste ligt erg gevoelig in Thailand. Tot nu toe hadden oppositiepartijen kritiek op de monarchie altijd vermeden, maar de jonge generatie Thais vindt dat blijkbaar niet langer een taboe. 

Meest gelezen