AFP or licensors

Tientallen kunstwerken in Berlijnse musea beschadigd door vandalen

In verschillende musea in Berlijn hebben onbekenden 63 kunstobjecten en schilderijen bespat met een olie-achtige stof. Dat nieuws is nu pas, na twee weken bekendgeraakt. Wie de dader is, is voorlopig een raadsel. Ook enkele kunstwerken in bruikleen vanuit ons land waren het doelwit, maar zonder veel erg.

Het Pergamon Museum, het Neues Museum en de Alte Nationalgalerie, alle drie gelegen op het “Museumeiland” in de Duitse hoofdstad Berlijn, zijn het slachtoffer geworden van vandalen.

63 archeologische voorwerpen of schilderijen zijn bespetterd met een olie-achtige substantie, die vlekken heeft achtergelaten.  De museumdirectie is hoopvol dat de schade hersteld kan worden. Het gaat om Egyptische en Griekse beelden en sarcofagen en om 19e-eeuwse schilderijen. Die zijn eerder toevallig beklad; er lijkt geen verband tussen de werken te zijn.

Ook Belgische kunstwerken in bruikleen

In de Alte Nationalgalerie loopt op dit moment "Decadentie en donkere dromen", een tentoonstelling met Belgische symbolistische kunst van onder meer Fernand Khnopff, James Ensor, Félicien Rops of Léon Spilliaert, in bruikleen gegeven door verschillende Belgische musea. Twee werken van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel hebben ook oliespatten te verduren gekregen, maar waren gelukkig beschermd door plexiglas.

Bekijk hier een filmpje over de expo in Berlijn en lees daarna verder:

De aanval dateert van 3 oktober, de nationale feestdag van Duitsland en de dag dat de 30e verjaardag van de Duitse hereniging werd gevierd. Mogelijk waren er meerdere daders. Opvallend is dat het nieuws over de beschadigingen twee weken werd stilgehouden en pas na onderzoek van enkele Duitse media bekendraakte.

De politie vraagt dat getuigen van 3 oktober zich melden. Op camerabeelden is niets verdachts te zien. De bezoekers die een onlineticket kochten zijn allemaal gecontacteerd, maar de helft van de tickets zijn gewoon ter plaatse verkocht.

Complotdenkers?

Over de dader(s) en hun motief is nog niets bekend. Duitse media verwijzen naar de rechtsradicale Atilla Hildmann, een beroemde veganistische kok die samenzweringstheorieën verspreidt en ook anti-coronabetogingen organiseert. Eerder dit jaar beweerde hij dat in het Pergamonmuseum "de troon van satan staat".  Volgens de politie wijst wel niets in de richting van deze man.

De Duitse minister van cultuur Monika Grütters gaf als commentaar dat de Berlijnse musea de beveiliging moeten herbekijken. In maart 2017 was er een gedurfde diefstal van een 100 kilo zware Canadese gouden munt uit het vlakbijgelegen Bode-Museum.  

Het Museumeiland in Berlijn is UNESCO-Werelderfgoed. Vijf verschillende musea herbergen meesterwerken uit de Oudheid en de 19e eeuw. In het Pergamon bijvoorbeeld de  beroemde Ishtar-poort uit Babylon, in het Neues Museum een bekende buste van de Egyptische koningin Nefertiti. 

Meest gelezen