Kemizz.com

Top-dj Marco Bailey ziet toekomst somber in: "Achter de schermen gaat ene na de andere failliet"

De bekende techno-dj Marco Bailey ziet de toekomst voor de evenementensector somber in. De muzikant uit Kortenaken geeft toe dat hij sinds de coronacrisis soms met depressieve gevoelens kampt. "Er is gewoon geen perspectief. We hebben geen enkel vooruitzicht over wanneer we eventueel weer zouden kunnen herbeginnen."

Marco Beelen - de echte naam van Marco Bailey - werkt al 32 jaar lang als dj, producer en organisator van evenementen. Normaal gezien doet hij nog steeds een tweetal optredens per week, maar het aantal concerten sinds maart van dit jaar kan hij op één hand tellen. "Een mens wordt daar serieus depressief van, ja. Achter de schermen gaat de ene na de andere collega failliet", vertelt hij op Radio 2 Vlaams-Brabant.

Gisteren getuigde collega-dj Jef Eagl nog op Studio Brussel over de volgens hem 31 vrienden en kennissen uit de evenementensector die de afgelopen tijd uit het leven zijn gestapt. "Daar wordt te weinig over gepraat. Alleen de coronacijfers zijn belangrijk en al de rest doet er niet meer toe. Maar de gevolgen zijn ook elders heel groot."

Paar weken harde lockdown

"De evenementensector wordt zwaar geviseerd. Altijd worden dezelfde mensen met de vinger gewezen. Maar wie zegt dat de evenementen de grote boosdoeners zijn? Waar zijn de bewijzen?" vraagt hij zich af. Bailey stelt zich ook grote vragen bij de maatregelen van de overheid.

"Ik wil de situatie absoluut niet minimaliseren. Dat virus is verschrikkelijk. Maar eerst wordt alles verstrengd en als de cijfers naar beneden gaan, worden de maatregelen weer versoepeld. Dan stijgt het aantal besmettingen weer en dan wordt er weer verstrengd en zo telkens weer opnieuw. Het is verschrikkelijk voor iedereen, maar ze zouden beter gedurende een paar weken een harde lockdown invoeren. Anders blijft het telkens omhoog en omlaag gaan", vindt de dj.

Leed achter de schermen

Intussen komt Bailey - net als veel collega's uit de sector - al maanden nog amper aan de bak. Of hij een spaarpotje heeft om deze zware periode te overbruggen? "Als zelfstandige heb je dat spaarpotje nodig voor wanneer je oud bent. Dat nu allemaal opsouperen is ook geen oplossing."

Plots een nieuwe job zoeken om toch wat inkomsten te hebben, ziet de dj uit Kortenaken niet zitten. "Hoe zou jij je voelen als ze plots zeggen "Stop er maar mee en ga iets anders zoeken" over iets wat al 32 jaar je passie is? Ik ben niet alleen dj, ik heb ook een eigen platenmaatschappij en een evenementenlocatie. Dat hangt allemaal samen. We moeten er samen hand in hand voor zorgen dat dit voorbij gaat. Maar voor het leed achter de schermen is er te weinig aandacht", besluit hij.

Heb je zelf nood aan een gesprek? Dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be

Meest gelezen