BELGA/WAEM

UGent zoekt mensen die wietplantjes kweken: "De enquête is volledig anoniem"

De Gentse universiteit is op zoek naar cannabiskwekers voor een criminologisch onderzoek. De universiteit wil in kaart brengen wie wietplantjes kweekt en waarom. Professor Tom Decorte hoopt dat veel mensen de enquête invullen. "Ze hoeven zich in ieder geval geen zorgen te maken: het is volledig anoniem."

Wie kweekt cannabisplanten? Hoeveel kweken ze en wat doen ze met de oogst? Dat wil de Gentse universiteit ontdekken. Ze werkt daarvoor samen met een 20-tal andere landen, verspreid over 4 continenten.

In 2012 deed de groep al een gelijkaardig onderzoek. Toen bleek dat de gemiddelde Belgische cannabiskweker een man is tussen 22 en 34 jaar. Hij kweekt de plant vooral in kleine hoeveelheden, voor eigen gebruik. Verder blijkt dat een gehoorzame burger te zijn, zegt professor criminologie Tom Decorte. "Dat beantwoordt dus niet aan het stereotype beeld dat mensen soms hebben van een cannabiskweker."

Anonieme enquête

De onderzoekers vreesden destijds dat het een moeilijk onderzoek zou worden, want ze gingen ervan uit dat mensen bang zijn om een enquête in te vullen over iets dat illegaal is. "We hebben toen dus echt campagne gevoerd, we zijn onder meer gaan flyeren op festivals", vertelt Decorte. En dat heeft geholpen: 1.000 cannabiskwekers vulden de enquête in. "We waren toch wel geschrokken van dat cijfer, want dat zegt ook wat over het totaal aantal cannabiskwekers."

Cannabiskwekers zijn vaak gewone, gehoorzame burgers

De universiteit lanceert nu een nieuwe enquête en hoopt opnieuw op veel respons. Decorte benadrukt dat je volledig anoniem blijft. "Je hoeft je geen zorgen te maken dat we samenwerken met de politie of zo. We gebruiken de gegevens alleen voor wetenschappelijke doeleinden."

Kweek jij wietplantjes en wil je helpen bij het onderzoek? Dan kan je de enquête invullen op deze website

Meest gelezen